Özellikle yiyip-içtiklerine dikkat etmek zorundatiler, alacağı ceketin hangi kumaştan imal edildiğine bir türlü emin olmayanlar için mucize sayılabilecek bir alet geliştirildi. Henüz kurulma aşamasındaki İsrailli bir şirketin geliştirdiği ve “SCiO” adı verilen minik alet, üzerine tutulduğu nesnenin tüm içeriğini, hatta kalori değerini ve daha bir çok özelliğini “moleküler” aracığıyla belirleyip kullanıcısına cep telefonundan bilgi veriyor.

Cepte kolaylıkla taşınabilen, yiyecek, içecek, ilaçlar veya diğer nesnelerin “anında” içeriğini saptayabilen cihaz, tüm dünyada ses getirdi. Söz konusu cihaza şimdiden 13 bin kişiden talep geldiği, tanesinin yaklaşık 250 dolar civarında olduğu ve tüketicilere teslimatların aralık ayında başlayacağı bildirildi.

Moleküle bakıyor!

Aletin üreticisi olan şirketin kurucu ortağı Dror Sharon, ürünlerini “avuç içine sığabilen ilk molekül tarayıcı” olarak nitelerken, SCiO’nun, üzerine tutulduğu nesnenin moleküler taramasını yaptığı, aldığı sonuçları da kullanıcıların akıllı telefonlarına gönderdiği belirtiliyor. Bu gönderilen bilgiler, farklı aplikasyonlar tarafından okunup, değerlendirilebiliyor.

Söz konusu cihaz ya da alet sayesinde insanlar, tabaklarındaki hamburgerin kaç kalori barındırdığını, içeceğinizin içerisinde neler bulunduğunu ya da “Kesinlikle hakiki deri” diye tanıtılan bir montun gerçekten deriden yapılıp yapılmadığını saptayabiliyor. Bunun için analizini yapacağı nesne ya da yiyecekle doğrudan temas ettirilmesine gerek olmayan SCiO, bunu, kızılötesi bir ışıkla yapıyor.

Şaşırabiliyor da...

Verilen bilgiye göre bu şekilde kızılötesi ışıkla etkileşime giren her bir molekül, eşsiz bir optik görüntüye bürünerek kendisini ortaya çıkarıyor. Bu da söz konusu nesnenin kimyasal içeriğinin yanı sıra nem oranını, şeker veya kalori düzeyinin belirginleşmesini sağlıyor. Örneğin market raflarındaki bir domatese tutulduğunda, cihaz onun şeker düzeyine bakarak olgun ya da taze olup olmadığını anlayabiliyor.

Ancak yazılanlara bakılırsa, cihazın şaşırdığı yerler de olmuyor değil. Tıpkı, arasına domatesten kıymaya pek çok şeyin konulduğu bir porsiyon “lazanya” gibi. Katmanlarından dolayı, cihazın şaşırma olasılığı yüksek!

‘Bulut’tan paylaşım

Henüz seri üretimine başlanmayan ancak bugüne kadar ön siparişler sayesinde 3 milyon dolara yakın kaynak toplayan şirket, ürettiği prototipi sır gibi saklıyor.

Şirket, cihaz sayesinde toplanan pek çok bilginin geniş kitlelerle paylaşılmasının da mümkün olacağını savunuyor. Buna göre tüketicilerin her bir cihazla topladıkları bilgiler, “bulut” ortamından akıllı telefonların aplikasyonlarına aktarılacak. Değişik nesneler ve yiyeceklerle ilgili aktarılan bu bilgilerin tamamı, bir “bilgi bankası”na dönüşecek.

Öte yandan şirket, bazı firmaların SCiO ile ilgilendiklerini, farklı biçimlerde üretilmesinin de söz konusu olabileceğini öne sürüyor. Nitekim günün birinde üzerine entegre edilmiş SCiO ile bir cep telefonu satın alabiliriz...