SERAP SÜRMELİ – TEKNOLOJIGUNDEM.COM

Kamu, telekomünikasyon, finans ve genel sektör şirketlerine iletişim teknolojileri alanında hizmet veren ve borsada işlem gören NETAŞ’ın e-bilet uygulaması hangi aşamada? Borsada işlem gören şirketin ihalesini aldığı ve taraftar grupları arasında büyük bir tartışma yaratan e-bilet’te son durumu, şirketin konuyla ilgili en yetkili ismine sorduk. Hitachi sponsorluğunda düzenlenen Frost & Sullivan Sosyal İnovasyon Forumu’na katılan NETAŞ CTO’su Necmi Ön, Teknolojigundem.com’un sorularını yanıtladı. e-bilet’in tüm statlarda uygulanacağını söyleyen Necmi Ön, projenin tribün şiddetine karşı yükleneceği caydırıcılık için ise, “Yapanı tanımlıyor olmak lazım ki buna bir önlem alınabilsin. Sonuçta işin sonunda insan var. 20 sene önce zordu ama şimdi teknoloji buna imkan sağlıyor” dedi. NETAŞ CTOsu Necmi Ön’in yanıtları şöyle:

E-bilet uygulaması nasıl gidiyor memnun musunuz?

-Planlara uygun bir şekilde devam ediyor. İstekleri karşılamak üzere tüm gücümüzle çalışıyoruz. e-bilet projesi tüm statlarda uygulanacak. Sonuçta Süper Lig statlarıyla başlayıp daha sonra 2. lig statlarına geçiş yapılacak. Nisan sonu gibi neredeyse tüm statlarda tamamlanmış olacak. Ama tam sayıyı şu an veremiyorum.

-Proje ilk ortaya çıktığında tribünlerden tepki aldı. Sporseverler bu uygulamaya şimdi nasıl bakıyorlar?

-Bu yalnızca Türkiye’de yapılan bir uygulama değil. Bakın statlarda yaşanan olaylara hepimiz tanık oluyoruz. Onun önüne geçiyor olmak için de ‘yapanı tanımlıyor olmak’ lazım ki buna bir önlem alınabilsin. Sonuçta işin sonunda insan var, can var. Onların güvenliği her şeyin ötesinde. 20-30 sene önceki tekniklerle bunu yapmak mümkün değildi, o yüzden yapılamıyordu. Ama şimdi teknoloji buna imkan sağlıyor ve o yüzden de bu kaçınılmaz. Sadece futbolla ilgili aktivitelerin gerçekleştiği sahalarda değil, voleybol,  basketbol yani insanın olduğu her yerde bu uygulama olacak. İnsanların çevresine yaptığı taşkınlıklarla ve insanlara zarar verebilecek potansiyeli önlemek için gerçekleştirilen dünyada da uygulanan bir model diyebiliriz.

Ondan sonrası aslında bakarsanız artık kurumların devreye girdiği bir yer. Kimin yaptığının tespit edilmesinden sonraki süreç artık o işin teknoloji boyutunun ötesinde bir şey.

-2014’de yeni projeleriniz var mı?

-Sisteme entegrasyon işi ve orada gelişiyor olmak bizim en büyük hedeflerimizden bir tanesi. Hem Türkiye’de, hem yurt dışında. Yani ağırlık Telekom, kamu ve bizim çok yoğun odaklandığımız finans ve genel sektör. Biz hep farklılık peşindeyiz. Daha farklı olalım ki kalıcı olalım ve müşterimiz de kalıcı olsun. O yüzden bizi farklılaştıracak her türlü çözümü peşinde koşmaya devam ediyoruz.