Mobil hızlı mesajlaşma servisinde büyümek isteyen Facebook, aylık yaklaşık 450 milyon kullanıcısı olan WhatsApp'ı toplam 19 milyar dolara satın almak için şirketle anlaşmaya vardığını duyurdu.

Şirketten yapılan açıklamada, WhatsApp için 4 milyar dolarlık nakit ödeme yapılacağı, kalan 12 milyar doların ise hisse senetleri yöntemiyle ödeneceği belirtildi. Ancak yapılan anlaşmada 3 milyar dolar değerinde sınırlandırılmış hissenin Whatsapp çalışanlarına dağıtılacaği ifade edildi.

3 MİLYAR DOLAR DA ÇALIŞANLARA

16 milyar doların dışında yapılan anlaşmayla 3 milyar dolar değerinde sınırlandırılmış hissenin de WhatsApp çalışanlarına dağıtılacaği açıklanarak, satın almanın Facebook'a toplam maliyeti 19 milyar dolar oldu.

FACEBOOK'UN PATRONU SATIN ALMADAN ÇOK MEMNUN

Satın alma gerçekleştikten sonra Whatsapp’in fiyatını aşırı abartılı bulan çevrelerde çıktı. Çünkü şirketin yıllık cirosu sadece 450 milyon dolar civarında. Konuyla ilgili olarak soru Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’e de soruldu. Zuckerberg Whatsapp için 19 milyar dolar ödeyeceklerini çünkü şirketin potansiyeline inandıklarını söyledi. Whatsapp’in şu anda 1 milyar kullanıcıya koştuğunu söyleyen Zuckerberg aynı zamanda mesajlaşma servisi ile dünyanın 3’te 2 sine internet ulaştırabileceklerini söyledi. Facebook'un kurucusu saydığı bu nedenlerden ötürü Whatsapp'in çok değerli bir uygulama olduğunu belirtti ve 19 milyar dolarlık bedelin aşırı olmadığının sinyalini verdi.
 
DÜNYAYA İNTERNET GÖTÜRECEK
 
Facebook’un dünyanın geri kalanına internet sağlamak için Internet.org isimli bir projesi bulunuyor. Bu proje ile Afrika kıtası gibi bölgelere ucuz formüllerle internet götürülmesi hedefleniyor. Whatsapp’in internet altyapısının ise bu iş için biçilmiş kaftan olduğu ifade ediliyor.
Dünyada en çok kullanılan mesajlaşma servisi olan Whatsapp’in 450 milyon civarında kayıtlı üyesi bulunuyor. Bu üyeler servisi kullanmak için her yıl 0.99 dolar ödüyor. Whatsapp’ten sonra ise en çok kullanılan mesajlaşma servisi ise 300 milyon kullanıcıya sahip olan Japan’s Line. Japan’s Line’ı 270 milyon aktif kullanıcı ile WeChat izliyor.  
 
BORSA İSTANBUL'UN EN DEĞERLİ ŞİRKETİNİ SOLLADI
 
Öte yandan Borsa İstanbul'da piyasa değer en yüksek olan şirket Garanti Bankası. Garanti'nin piyasa değeri ise şu anki kur ile 11,7 milyar dolar civarında. Whatsapp'in satın alınma bedeli Borsa İstanbul'u sollamış durumda.

Borsa İstanbul'daki bazı büyük şirketlerin piyasa değeri

Garanti Bankası:  11.7 milyar dolar
Türk Telekom: 9.3 milyar dolar
Tüpraş: 4,84 milyar dolar