Teknolojiye yön veren iki isim, Bill Gates ve Jeff Beloz, Grail adlı şirkete 100 milyon dolar finansman desteği sağladı. Grail adlı şirket, kanser teşhisinde kullanılan kan testleri üzerine çalışmalar yürütüyor ve bir çok kanser çeşidinin çok daha erken teşhis edilmesini sağlıyor.

Grail'in yeni test yöntemi ''sıvı biyopsi'' tekniğini kullanıyor. Bu teknik, hastaların kanını tarayarak kanserli DNA belirtileri arıyor. Yani doktorların tarama sonuçlarında göremediği kanserli hücreleri, hastanın hiç bir belirti göstermemesine rağmen daha oluşma aşamasında tespit edilebiliyor.

Çoğu kanser türü kısmen ilerleme ve yayılma evresine girmeden taramalarda ve kan testlerinde tespit edilemiyor. Bazı hastalar çok geç olmadan bir acı hissetmiyor, hatta kanser taşıdıklarının farkında dahi olmuyorlar. Grail, doktorlara kanserli hücreleri çok daha önce teşhis edebilme konusunda yardım ederek, kanserin yayılmadan yok edilmesini ve hastaları kemoterapi travmasından kurtarmayı planlıyor.

Aslında ''sıvı biyopsi'' yeni bir fikir değil, fakat risk grubundaki hastaları izlemede kullanılması yakın tarihte uygun hale geldi. Konunun içerisinde bazı tartışmalar da mevcut, sıvı biyopsiyi hastalıkların teşhisi için kullanmak amacıyla yapılan başvurular Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi denetlemelerinden geçemedi.

Grail, sıvı biyopsi tekniğini bir erken teşhis aracı olarak Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'ne kabul ettirmeyi umuyor. Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi de yeni testlerin güvenilirliği hakkında Grail'e destek olacağını belirtiyor. Dünyanın en büyük DNA araştırma şirketlerinden biri olan Illumina ve yine bilinen bir şirket olan Arch'da Grail'e yatırım yapmış olanlar arasında.