Rusya’nın en büyük Pazar payına sahip arama motoru Yandex tarafından gelen bir şikayet üzerine Google için araştırma başlatıldı. Google’ın Rusya’daki en büyük rakibi Yandex’in Pazar payı geçen yıl %60’ın da altına düştü. Şirket bu payı daha da düşürmemek için Google’ı yasaları çiğnemekle suçladı.

Yapılan şikayete göre Google, bazı satıcıları android cihazlara satış sunmadan önce Google uygulamalarını yükleyip, rakip arama motorları tarafından sunulan uygulamaları yüklemelerine izin vermemeye zorluyor. Rusya rekabet kurumu bu şikayeti haklı bularak Google'ı suçlu buldu.

Rusya rekabet kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre Google yasa ihlalinden dolayı Rusya’daki gelirinin %15’ ine tekabül eden bir para cezasına çarptırılabilir.

Hükmün detayları ve Google’ın Rusya stratejisinde herhangi bir değişiklik yapıp yapmayacağı bu ayın sonunda belli olacak. Ayrıca yapılan açıklamada Rekabet Kurulu’nun Google’dan mobil cihaz satıcılarıyla yaptığı anlaşmada düzenlemeye gitmesini istemesi söz konusu.

Gazprombank tarafından yapılan bir araştırmaya göre %86 Pazar payıyla Android tarafından domine edilen smartphone pazarında Yandex’in Google ile rekabet şansı oldukça az.

Haberin çıktığı pazartesi gününden beri Yandex’in hisselerinde %7’lik bir sıçrama gözlendi.,

Google yaptırımı henüz almadığını, aldıktan sonraki adımlarının neler olacağının kararının daha sonra verileceğini açıkladı.