Dünyanın en büyük gemi inşaat firmalarından olan Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering (DSME) tarafından geçtiğimiz yıl test edilmeye başlanan dış iskelet, AT A tersanesinde işçiler tarafından kullanılmaya başlandı. İşçiler onlarca kiloluk donanımı kolaylıkla taşıyabilmeye başladı.

Şirketin Ar-Ge biriminin başında yer alan Gilwhoan Chu, prototip aşamasındaki dış iskeletin geliştirileceğini ve tersanede rutin olarak kullanılmaya başlanacağını söyledi.Boyu 1.60 ile 1.85 arasında olan kişilerin giyebildiği dış iskelet, giyen kişi üzerinde ağırlık oluşturmama özelliğine sahip. Karbon, alüminyum alaşım ve çelikten oluşan 28 kilo ağırlığındaki dış iskelet kendisini ve giyen kişinin hareketlerini destekleyebiliyor. Üç saatlik batarya süresine sahip olan prototip, 30 kiloya kadar ağırlık taşınmasını sağlıyor.

Kullanan kişinin ayaklarını ayaklar için belirlenen tabanlara yerleştirdiği dış iskelet, vücuda kalça, bel ve göğüs kısmından tutunuyor. Hidrolik eklemler ve elektrik motorlar hareketi sağlarken, sırt kısmındaki donanım dış iskelete enerji veriyor ve çalışmasını sağlıyor.

Chu, prototipi deneyen işçilerin dış iskeletten memnun olduklarını ve geliştirecekleri modelin ileride 100 kiloya kadar çıkan ağırlıkları kaldırmalarını sağlayacağını belirtti.


ABD'den çok daha ileriler

Dünyanın en büyük üç gemi inşaatı şirketine sahip olan Güney Kore'de, her altı tersaneden beşinde işçiliğin yüzde 68'ini otomatik robotlar yapıyor.ABD Donanması tarafından 2012'de yapılan bir araştırmada, 'Güney Kore'nin gemi inşaatında ABD'den çok daha ileri olduğu ve robotik teknolojisini çok iyi kullandıkları' belirtilmişti.

Nakliyat devi Maersk ile 1.9 milyar dolarlık anlaşması bulunan Daewoo, her biri 55 bin tonluk, 400 metre uzunluğunda 10 nakliyat gemisi inşa edecek. 18 bin konteynır içerecek olan gemiler, dünyanın en büyük nakliyat gemileri olacak.