Son yıllarda ürettiği cihazlarda tasarım ve yeni teknolojilerle akıllı telefon pazarına büyük yenilikler getiren HTC, son amiral gemisi HTC One M8 modeliyle gündemden düşmüyor. Bu yılın en çok konuşulan akıllı telefonları arasında yer alan HTC One M8'i sizler için inceledik.



KUTU İÇERİĞİ
 
HTC One M8, rakipleri Samsung ve Apple'a göre daha ince yapılı bir kutu tasarımı ile karşımıza çıkıyor. Kutunun içeriğine baktığımızda, cihaz yanında, USB kablosu, gezi şarj cihazı, silikon kılıf, stereo özellikli mikrofonlu kulaklık ve yedek kulaklık başlıklarıyla geliyor. Kutu içeriğinde gelen kulaklık, kullanıcılara, kaliteli bir ses deneyimi sunuyor. Yassı ve kalın kablosu birbirine karışmayan bu kulakiçi kulaklığın ses kalitesi ortalamanın üstünde. Tasarımını incelemek için HTC One M8'i ambalaj kılıfından çıkarıp elimize alıyoruz.

 
TASARIM
 
HTC One M8'i kutusundan çıkardığımızda, yine çok konuşulacak bir cihazı elimize aldığımızı anlıyoruz. HTC, Uzakdoğulu diğer telefon markalarının plastik kasa üretimin aksine, avuç içine oturan bir aluminyum gövde ile etkileyici bir tutuş hissi veriyor. Hafif bombe yapan fırçalanmış aluminyum kasaya sahip olan HTC One M8, 146.4 x 70.6 x 9.4 mm.’lik boyutları ve 160 gr. ağırlığı ile karşımıza çıkıyor.

 
HTC One M8’in boyutlarının büyümesi tek elle tutarken biraz zorlayabilir, ancak arka yüzeyin kenarlarla buluştuğu düzlemin ovalliğinin artırılması sayesinde bu sorun ortadan kaldırılmış. HTC One M8’in kenarları yuvarlatılmış arka yüzeyi sayesinde cihaz, önceki model M7’ye göre biraz daha ince tasarıma sahip.
 
HTC One M8'in kenarlarında da metalin tercih edilmesi ve sadece üst yüzeyde plastik kullanılması, cihazda kullanılan metal kasa oranını yüzde 90’a çıkarıyor.

 
Cihazın sağ kenarında 128 GB’ye kadar destekli microSD kart yuvası ve ince tasarımlı ses açma kapama tuşuna yer verildiğini görüyoruz. Cihazın, sol kenarında ise nano-SIM kart yuvası yer alıyor. Altta microUSB portu ve üstten alta kaydırılan 3.5 mm. kulaklık jakı mevcut. Cihazın üst bölümünde güç butonu ve kızılötesi port yer alıyor.
 
Cihazın ön yüzeyini incelediğimizde ise ekranın üstünde ve altında BoomSound hoparlörlerini görüyoruz. Geçen yılın modelinde ızgaranın solunda olan çevresel ışık ve yakınlık sensörleri M8’de sağ tarafa alınmış. Sensörlerin yanında da 5 megapiksel ön kamera bulunuyor. Ekran altında, BoomSound hoparlörün hemen üstünde üzerinde HTC yazan bir çubuk dikkat çekiyor.
 
HTC One M8’in tek parça tasarlanan gövdesinde herhangi bir parça yerinden çıkarılamıyor. Bu da telefonun herhangi bir parçasının belirli bir sökme takma sayısından sonra oynama yapması ve kullanıcıları rahatsız etmesi gibi bir sorunun yaşanmamasını sağlıyor. HTC One (M8)’i elinize aldığınızda sağlamlığını hissedecek ve memnun olacaksınız. Ancak yine de cihazın yan metal çerçevelerinin çizilmemesi için kutudan çıkan silikon kılıfı kullanmanızı tavsiye ederiz.


 
DONANIM PERFORMANS
 
HTC One M8, piyasadaki birçok rakibiyle rekabet edecek teknik özellikler barındırıyor.
 
Ekran
HTC One M8’de bulunan 5 inç Super LCD3 ekran 1920 x 1080 çözünürlüğe ve 441 ppi piksel yoğunluğuna sahip. Super LCD3 ekran canlı renkler ve yüksek görüş açılarıyla epey kullanışlı. Fotoğraflara bakarken, video izlerken veya HTC’nin Sense 6 kullanıcı arayüzünede gezinirken bu ekran sizi hayli memnun edecektir. Ekranı darbelere dayanıklı ve çizilmez Corning Gorilla Glass 3 ekran camı koruyor. Cihazda ekran filmi kullanmaya ihtiyaç duyulmuyor.
 
Donanım
HTC One M8'de Qualcomm'un 2.3 GHz hızında çalışan dört çekirdekli Snapdragon 801 yongaseti bulunuyor. Adreno 330 GPU içeren bu yongasete 2 GB RAM eşlik ediyor. Bu bileşenler cihazı performans bakımından üst sıralara taşıyor.
 
Uygulama ve video
HTC One M8, uygulama çalıştırma, fotoğraf, video, internette gezinme, müzik dinleme ve film izleme gibi işlemlerde yüksek performans sunduğunu görüyoruz. Ayrıca cihaz, üst seviye donanım gerektiren oyunlarda da sorun yaratmıyor. Tüm bu işlemleri yaparken cihazın fazla ısınmadığına şahit oluyoruz.
HTC One M8'de 1080p Full HD videoları ve DivX, XviD, MP4, H.263, H.264, WMV formatındaki medyaları sorunsuz bir şekilde izleyebilirsiniz.
 
SES
 
BoomSound hoparlörlere sahip HTC One M8, multimedya konusunda kullanıcılara kaliteli multimedya deneyimi sunuyor. Cihazın yeni tasarımında daha büyük hoparlör bölmelerine yer verilmesi ve yeni BoomSound hoparlörler sayesinde videoları izlemek veya müzik dinlemek için harici hoparlöre pek ihtiyaç kalmıyor. Yeni eklenen çoklu bant amplifikatörü sayesinde hem ses şiddeti hem de kalitesi artıyor.
 
KAMERA
 
HTC One M8 arkada 13 MP ana 2 MP derinlik olmak üzere iki kameraya, önde ise 5 MP'lik selfie kameraya sahip. HTC, sunduğu yeni özelliklerle kullanıcılarına kusursuz bir kamera deneyimi yaşatmayı hedefliyor. HTC One M8, kameranın işlevlerine hızlı şekilde erişmeyi mümkün kılmak için ekranın sağ alt köşesine bir ikon eklemiş. İkona dokunulunca erişilen arayüzde Kamera, Video, Zoe kamera, Selfie, İkili çekim ve Pan 360 modları sıralanıyor.
Gelin kısaca bu özellikleri inceleyelim.

 
UlraPixel
HTC One M8'in kamerasında düşük ışıklı ortamlarda daha kaliteli fotoğraf elde edilmesini mümkün kılan ve yüzde 300 daha fazla ışık çeken UltraPixel sensör özelliği bulunuyor. Daha geniş pixellere sahip UltraPixel sensörü sayesinde geceleri bile daha net, anlaşılır fotoğraflar çekebilirsiniz.
UltraPixel özelliği ayrıca normal ortamlarda daha hızlı deklanşör hızlarına ulaşmayı ve kamera titremesinin yarattığı olumsuz etkileri azaltılabiliyor.
 
Duo Camera
HTC, arka kamerasına yerleştirdiği bu özelliğe ek olarak Duo Camera özelliğini de ekledi. Duo Kamera sayesinde HTC One (M8) ile çekilen fotoğraflara profesyonel görünümün kazandırılması, diğer bir deyişle çekilen fotoğrafların bir DSLR makine veya geniş diyafram açıklıklı lensle elde edilen karelere benzemesi hedefleniyor.
İkinci kameranın varlığı sayesinde elde edilen deirinlik bilgisi sayesinde eğlenceli ve farklı işler çıkarmak mümkün hâle geliyor.

 
UFocus
UFocus özelliği ekranda dokunduğunuz nesneyi veya alanı netleştirirken diğer alanları bulanıklaştırmaya yarıyor. UFocus elde edilen derinlik verisini ön planda olan nesnenin arkasında kalan alanın bulanıklaştırılması için de kullanılabiliyor. Böylelikle nesne arkasında bir derinlik yaratılmış ve daha etkileyici bir kare elde edilmiş oluyor.

 
Zoe
HTC'nin geçen yıl kullanıma sunduğu Zoe özelliği, HTC One M8’in kamerasının özellikleri arasında bulunuyor. Zoe, art arda 20 sabit görüntü ve üç saniyelik Full HD görüntünün aynı anda çekilmesinin sağlıyor. Çekim tuşuna tek bir dokunuş tek bir karenin çekilmesine izin verirken, üç saniye tuttuğunuzda Zoe çekimi gerçekleştiriliyor. Parmağınızı çekim tuşunda daha fazla tuttuğunuzda ise normal bir 1080p video kaydı gerçekleştirmiş oluyorsunuz. Daha önce olduğu gibi Zoe ve normal görüntüler otomatik olarak 30 saniyelik Video Highlights kliplerine dönüştürülüyor. Filtreler ve fon müzikleriyle bu klipleri özelleştirebilirsiniz.
 
Mevsimler
Sezonlar dört farklı mevsimin renk sıcaklıklarına uygun olacak şekilde çekilen görüntüde ayarlamalar yapıyor, bunun yanı sıra ön plana da uçuşan yapraklar, kar taneleri veya gül yaprakları gibi efektler ekliyor. Oluşturulan eseri sabit görüntü veya kısa video olarak da kaydetmek mümkün oluyor. Kopyala ve Yapıştır ise bir fotoğraftaki yüzlerin kesilip başka bir kareye eklenmesini sağlıyor.
 
PİL
 
HTC One M8, büyüyen yeni gövdesiyle birlikte pil kapasitesini de arttırdı. Yeni pilin kapasitesi 300 mAh’lik artışla 2600 mAh’ye yükseldi. Normalde 20 saate kadar görüşme ve yaklaşık 500 saate kadar bekleme süresi sunan cihazın, pratikteki kullanımı daha uzun süre vaad ediyor. Wi-Fi ve mobil verinin sürekli açık olduğu, arka planda veri senkronizasyonuna izin verildiği durumda internette gezinme, birkaç telefon görüşmesi, Twitter, Facebook gibi uygulamaları kullanma, kamerayla fotoğraf ve video çekimi, Wi-Fi üzerinden TV izlemek gibi işlerle dolu bir kullanımda HTC One M8, 1 günü aşan bir süre çalıştığını ve hâlâ yüzde 15 civarında bir pil kapasitesine sahip olduğunu gördük.
 
Yazılım
 
Cihaz, ilk olarak Android 4.4 işletim sistemiyle kutusundan çıkıyor ancak güncellemeyle birlikte Android 4.4.4'e yükseliyor. HTC One M8 ayrıca Sense 6 arayüzü ile çalışıyor.

 
SONUÇ
 
HTC, geçen yıl çıkardığı One M7 modeli ile elde ettiği yılın en iyi Android telefonu ünvanını bu yıl One M8'le taçlandırmak için büyük çaba içerisine girmiş. HTC, diğer şirketlerin yaptığı önceki modelin üzerine birkaç yenilik ekleyerek yeni bir model sunmak yerine, yeni teknoloji ve tasarımla yaptığı One M8'i teknolojiseverlerin beğenisine sundu.
Cihaz yuvarlaklaşan ve metal kullanımının çoğaldığı yeni tasarımı ile daha ergonomik bir yapıya kavuşmuş. Teknik özellikler ve performans bakımından HTC One (M8) beklentileri karşılıyor. Yüksek performansı sayesinde Sense 6 kullanıcı arayüzünde daha rahat geziliyor, uygulamalar, Motion Launch gibi özellikler ve kamera uygulaması daha rahat kullanılıyor.
Kısacası HTC One M8, bu yılın en iddialı modeli olarak akıllı telefon pazarında hak edeceği yeri bulacağına inanıyoruz.