Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik kapsamında en az bir yıl öncesine ilişkin data, ses ya da kısa mesaj kullanım trafiği bulunan kullanılmış cep telefonlarının, yenilenmek ve sertifikalandırmak kaydıyla yenileme merkezi ve yetkili satıcılar tarafından ‘yenilenmiş ürün’ garantisi verilerek satışında yüzde 18 olan KDV oranı yüzde 1’e düşürüldü.

Milliyet'ten Hanife Başın'ın haberine göre Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, kararın ekonomiye sağlayacağı katkıya dikkati çekti. Sayan, “Özellikle yenilenmiş cep telefonlarının ekonomimize yeniden kazandırılması için çok güzel bir gelişme. Sektörümüz için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Mağduriyet azalacak

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, bugüne kadar ikinci el cep telefonlarının suistimale açık olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Tamamen kayıtdışı hizmet veriliyordu. Vatandaşın ciddi mağduriyeti, devletin vergi kaybı vardı. Haksız rekabetle de sektörün gelişimi olumsuz etkileniyordu. 2020’de çıkan yönetmelikle ikinci ele yenilenmiş ve sertifikalı ürün standardı geldi. Testlerden geçen sekiz firmamız lisans aldı. Artık yenilenmiş ürünler sertifikalanmış şekilde satılacak. Geçmişte suça karışmış cep telefonunu satın alma tehlikesi vardı artık bu ortadan kalktı. Bu alanda artış bekliyoruz. El değiştiren cep sayısı milyonları buluyor. Bu ticarete yansıyacak. İkinci el cep telefonu pazarının büyüklüğü 10 milyar TL’yi geçiyor. KDV indirimiyle bir milyar dolarlık israfın da önüne geçilecek. Vatandaşın mağduriyeti de azalacak.”

Yenilenmiş cep telefonunda KDV yüzde 1

 

Dijital yayınlara yüzde 18 KDV

 

Telefon şarjlarıyla ilgili flaş karar!