2017 yılında 2 milyar dolarlık Teknoloji Grubu olma hedefine çok yaklaştıklarını ifade eden Index Grup CEO'su Erol Bilecik, bu yılsonu için gelirde yüzde 25'in üzerinde büyüme bekliyor. Katma değeri yüksek olan teknoloji ürünlerine daha fazla yatırım yapmaya odaklandıklarım söyleyen Bilecik, "Satın alma için bulut çözümler de dahil olmak üzere yeni teknolojiler radarımızda" diyor.
 
8 bin iş ortağının bulunduğu satış kanalıyla teknoloji sektörünün en büyük distribütör gruplarından olan Index Grup, şirketlerle anlaşmalar ve satın almalarla büyümesini sürdürüyor. 1 milyar dolar büyüklüğü aşan grup, 2017 hedefi olan 2 milyar dolara yaklaştı. Anadolu'nun teknolojinin önemli bir parçası haline geldiğine dikkat çeken Erol Bilecik, "Artık Anadolu'daki bayi kanalımız da daha fazla katma değeri olan çözümlere yöneldi" diyor. Büyümede bu faktörün önemli olduğunu vurgulayan Erol Bilecik ile sektörü ve Index'in büyüme planlarını konuştuk. Bilecik, sorularımızı aşağıdaki gibi ya-nıtladı.
 
-Index Grup'un 2015 yılını genel olarak değerlendirir misiniz?
-Öncelikle toplam teknoloji endüstrisinin gidişatına bakıldığında, bazı ürün gruplarında ister istemez biraz yavaşlama söz konusu. Kısa süre içinde iki seçimden geçildi, önemli kur hareketleri görüldü. Bunlar zaman zaman haftalık, aylık ve daha uzun periyotlarda, genel iş akışlarına da yansıdı. Finansal veriler açısından bakıldığında ise, 30 Eylül'de açıkladığımız sonuçlarda da görüldüğü gibi, hedeflerimiz ve yatırımcılarımıza verdiğimiz taahhütlerimizin bir miktar daha üzerinde büyüme ve ondan daha da önemli olarak özellikle kârlılıklarda yüzde 100'e yakın bir artış elde ettik.
 
-Bu tabloyu ortaya çıkaran faktörler nedir?
-Bu yıl mobil dünyada önemli yatırımlar yapıp bunun çıktılarını aldığımız bir yıl oldu. Fakat bizi kuru-luşumuzdan bugüne getiren esas nokta, 8 bin iş ortağımızı yönettiğimiz yaygın kanal satışlarımızdır. Daha çok bu kanallarda büyümeyi arzu ettik ve satışlarımız itibariyle bunun geri dönüşlerini de alıyoruz. Katma değerli ürünler de buna dahil. Ayrıca Anadolu da teknolojinin önemli bir parçası durumuna geldi.
 
-Anadolu'daki yaygınlığınızın arttığını mı söylüyorsunuz?
-Anadolu'daki küçük bayi kanalları içinde veya Batı ölçekli kanal içinde bir genel tedarik merkeziyiz. 300'ün üzerinde perakende mağazası olan zincirler var. Hepsine birden hizmet veriyoruz. Aynı şekilde artık Anadolu'daki bayi kanalımız da daha fazla katma değeri olan çözümlere yöneldi. Artık KOBİ'ler Anadolu'da da gittikçe daha hızlı yol alıyorlar. Bu hizmetleri, bizim oradaki bayilerimiz ve iş ortaklarımız veriyor. Böylece daha sağlıklı bir genel gidişat oluyor.
 
-Bu yıl teknoloji kanalında hem büyüyen hem yavaşlayan taraflar olduğunu söylediniz. Bunlar hangileri?
-Yazıcıda küçülme söz konusu. Yazıcı tarafı bizim çok büyük bir parçamız değil ama yaygın kanaldaki önemli etkenlerden biriydi. Bence önemli bir nokta; tablet. Özellikle mobilde, daha yüksek ekranlı ve daha yüksek boyutlu akıllı telefonların ortaya çıkmasıyla beraber tabletlerde önemli bir gerileme söz konusu. Notebook ise önemli bir direniş yapıyor.
 
-Geçen yıl Datagate şirketi üzerinden Avea ile anlaşma sağlandı. Oradan 450 milyon TL'lik gelir bekliyordunuz. Bunun yansımaları nasıl oldu?
-Datagate, borsaya açık bir şirket ve 30 Eylül sonuçlan itibariyle 755 milyon TL'lik bir satış gerçekleşmiş durumda. Söylediğimizin yaklaşık iki katına ulaştık. 2014 ve 2015'in 30 Eylül sonuçlarına baktığımızda, Datagate yüzde 284 büyüdü. 2016'da daha çok Avea'nın, Türk Telekom'un politikalarıyla doğru orantılı bir büyüme içine gireceğimizi düşünüyorum.
 
-İndeks Bilgisayar'da yabancı partneriniz vardı. Sonra o hisseleri aldınız ve bir kısmını tekrar yabancılara sattınız. Yeni bir hisse satışı var mı?
-Hayır, çok yakın zamanda öyle bir gelişme bulunmuyor. En son MCI Management'ın yüzde 24 civarında bir operasyonu var. Halka açık olanlar içinde yaklaşık yüzde 38'lik bir hisse var. Gerisi de bana ve aileme ait olan hisseler. Hisse satışı değil de, hedef ve amaçlarımıza uygun olan şirketlere yatırım yaparak onları grup bünyemize katmak temel hedeflerimiz arasında.
 
-Satın almayı daha çok hangi alanlarda düşünüyorsunuz?
-Daha çok bulut çözümler de dahil olmak üzere yeni teknolojiler, öncelikli radarlarımız içine girmiş durumda. Bunu, ağırlıklı olarak da yurtiçinde planlıyoruz.
 
-2015 yılsonu beklentiniz nedir?
-30 Eylül sonuçlarını düşündüğümüzde, yılsonu için iyi sonuçlar bekliyoruz. Bizim endüstride yılın son çeyreği her zaman daha olumlu ve daha yüksek bir gelirle kapanır. Gelir açısından yüzde 25'in üzerinde büyüme bekliyoruz.
 
-2016 için daha çok katma değerli ürünlere odaklanacağınızı söylemiştiniz. Bu odaklanma stratejinizin içinde neler var?
-Eksikliğini hissederek içine daha fazla girmemiz gereken konular var. Bunlardan biri de, 'bilginin depolanması' meselesi. Bizim buradaki net stratejimiz, 4S yani Software, Server, Storage, Services, (yazılım, sunucu, depolama, hizmet). Bu dörtlünün üzerine bir şeyler koymak istiyoruz.
 
-Avea ile yapılan anlaşma şirketinizde pozitif anlamda önemli kırılma noktası oldu. Önümüzdeki dönemde böyle bir kırılma olur mu?
-Mobil ve telekom dünyasına yaptığımız yatırımlar, önemli kırılma noktasıdır. Cirolar konusunda, biz aşağı yukarı 30 Eylül sonuçlarını açıkladığımızda doları 2,80 TL gibi bile görsek, 900 milyon dolara hatta 1 milyar dolara yaklaşan, yılsonuna baktığımızda 1,2 milyar doları zorlayan genel bir bilanço görüyoruz. İndeks Bilgisayar'a baktığımızda ise önemli büyümeler çok kolay olmuyor. Bu anlamda, 2016'da çok büyük bir gelişme ya da kırılma olacağını söyleyemeyiz. Çünkü şirketlerin hayatında bu tarz önemli kırılmalar, belli bir sindirim sürecinin sonunda yaşanır.
 
-Kur riskleri üzerine ne söylersiniz? Kurdaki dalgalanmanın size nasıl bir etkisi oluyor?
-Döviz, genel anlamda teknoloji sektörünü çok etkiliyor. Ama biz özellikle 2013 yılı itibariyle farklı bir kırılma yaşadık. Satın alma kaynağı olarak baktığımızda, bilançomuzun yüzde 67'sini TL ile satın alıyoruz. Canon, Apple, Samsung, Lenovo gibi üreticiler kendi ithalatlarını yapıyorlar. Biz artık ithalat yapmıyoruz. Bilançomuzun yüzde 67'sinde dövizle ilgili bir pozisyonumuz yok. Ama yüzde 33 için var. Yüzde 33 içinde, istisnasız o gün içinde ne kadarlık bir TL değeri çıktıysa, ilgili olan ortalama vade satışını yapıyoruz. Kur hareketlerini reel anlamda hissetmeyen bir grubuz.
 
"Düzenli temettü veriyoruz"
Erol Bilecik, şirketin temettü ödemeleri konusunda şunları söylüyor: "Temettü, en net olduğumuz konulardan biri. Lehman Brothers krizinin yaşandığı 2008 yılı hariç, her yıl düzenli şekilde verebileceğimizin en üst seviyesinde temettü dağıttık. Hiçbir zaman yaklaşık yüzde 25"m altında temettü dağıtmadık. Hatta bazen geçen yıl olduğu gibi tüm kârın neredeyse tamamını temettü olarak verdik. Tabii bu, genel kurulumuzun aldığı bir karar. Bunun devamını diliyoruz, Indeks Bilgisayar ve lndex"in bağlı olduğu yapıları, düzenli temettü veren şirketler haline getirmek hedeflerimiz arasında."
Index’in 2016 ajandasındaki önemli başlıklar
*Katma değeri daha yüksek olan teknoloji ürünlerinde daha fazla atılım yapacağız.
*Notebook pazarında eksik gördüğümüz boşlukları doldurmak istiyoruz.
*Giyilebilir teknolojiler, 2016'da önemli kalemler içinde yer alacak.
*'Internet of Things'I geliştiren ürünleri de 2016 olmasa bile 2017'de daha çok göreceğiz.
*Kanallarımızda bulut çözümleri hizmeti vermeyi çok öncelikli görüyoruz.
*Bulut çözümleri içerisinde de software (yazılım) satan yapılarımıza eğileceğiz.

(GÖZDE YENİOVA/EKONOMİST DERGİSİ)