İngiltere merkezli Meridian Group bünyesindeki muhil akıllı cihaz şirketi FLY Mobile, Türkiye'de distribütörü olan Eko Grup ile birlikte yeni bir şirket kurdu. Yeni şirket Türkiye'de akıllı telefon üretecek. İlk başta üretimin yüzde 25'inin Türkiye'de yapılması, bu oranın zamanla yüzde 50'ye kadar artırılması planlanıyor. Üretimde en yakın iş ortağı ise Netaş olacak gibi gözüküyor.
Türkiye'deki akıllı mobil telefon pazarındaki rekabete, özellikle 1000 TL altı B marka kategoride yeni marka­lar girmeye ve iddialı yatırımlar yap­maya başladı. İngiltere merkezli Me­ridian Group bünyesindeki mobil akıllı cihaz şirketi FLY Mobile, geçen yıl Türkiye pazarına giriş yapmıştı. Şimdi Türkiye pazarında distribütörü olan Ekşioğlu ailesine ait Eko Grup ile yüzde 49'a yüzde 51 olarak ortak yeni bir şirket kuruldu. Böylece daha farklı bir yapılanmaya giden FLY Mo­bile, faaliyet gösterdiği 60 ülke ara­sında ilk defa bir pazarda yerli ser­maye ile ortak oluyor. Yeniden yapı­lanma ile beş kişilik yönetim kuru­lunda üç Türk ve iki İngiliz bulunu­yor. Şu an 12 kişi olan Türkiye ekibi ise 32'ye çıkıyor.
 
ÜRETİM YAPACAK
Konu hakkında konuştuğumuz FLY Mobile Genel Müdürü Bilgin De­mir, geçen yıl Eko Grup'un distribütörlüğü aracılığıyla girdikleri Türkiye pazarında joint venture (ortak giri­şim) oluşturarak yeni bir şirket yapı­lanmasına gittiklerini ifade ediyor. Bunda önümüzdeki dönemde tele­fon üretimini Türkiye'de yapma is­teklerinin etkili olduğunu ifade eden Bilgin Demir, şunları söylüyor: "Akıl­lı telefon pazarında Türkiye'deki oran yüzde 95'e ulaşacak. Burada özellik­ le bizim yer aldığımız B marka pazar yükselen bir trende sahip. Burayı konumlayarak hükümetten gelecek teş­vik kanunu ile birlikte üretimi Türkiye'de gerçekleştirmek istiyoruz. Yılsonuna kadar teşvikle ilgili kanunun çıkmasını bekliyoruz. Vergi avantajına göre üretimin yüzde 2 5'ten başla­yarak yüzde 50'ye kadarını burada yapma hedefimiz bulunuyor."
Üretim için yurtdışından bir ekip gelip incelemelerde bulundu ve Fox-conn, Vestel ve Netaş ile görüştü. FLY Mobile markası ile üretim için en yakın iş ortağı ise Netaş olarak gözü­küyor.
 
SATIŞ HEDEFİ ARTTI
Geçen yıl Türkiye pazarına 100 bin adet cihaz sevk eden şirket, bu yıl ise 200-300 bin arası satış hedefliyor. Geçen yıl 25 milyon dolar olan Türki­ye'deki cironun ise bu yıl 50-70 milyon dolar arasına çıkarılması hedefleniyor. Üretimle birlikte Avrupa'ya ihracat konusunda Türkiye pazarının da ko­numlanması planlar arasında. Bilgin Demir, "FLY Mobile'ın Kazam adlı ikinci bir markası var. Onun sevkiyatını Türkiye'den Avrupa'ya yapabiliriz. Bu noktada lojistik ve kalite yatırımları da yapmamız gerekecek" diyor.
 
"GÜNEŞ ENERJİSİ YATIRIMI YAPABİLİRİZ"
Bilgin Demir, Eko Grup ile Meridian Grup'un enerji, inşaat ve turizm gibi başka alanlarda da ortak iş alanları olduğunu ifade ediyor. Demir, bu alanlara ilişkin planlarını şöyle anlatıyor: "Ortaklığımız telefon ile başladı ama enerji, inşaat, turizm gibi alanlarda da ileride yatırım yapabiliriz. Özellikle Eko Grup'un güneş enerjisi alanında yaptığı yaptırımlar var biz de burada ortak iş yapmayı düşünebiliriz."

(GÖZDE YENİOVA/EKONOMİST DERGİSİ)