Milliyet’te Vergi Günlüğü’nü yazan Prof. Dr. Metin Taş, bir öğlen vakti kendisine gelen telefonla dolandırılan E.Y’nin uyarı dolu satırlarına yer verdi. İşte 20.000 TL’lik mağduriyet yaratan olay...

BANKA DOLANDIRICILARINA DİKKAT

Teknolojideki ilerlemelerin yararları saymakla bitmiyor. Özellikle bankacılık işlemlerinin internet üzerinden yapılmasının ciddi kolaylık sağladığı yadsınamaz bir gerçek. Ancak dikkatsiz olunduğunda ciddi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Okurlarımızdan E. Y. internet bankacılığı mağdurlarından. Gönderdiği iletinin bir bölümü şu şekilde:
“23.01.2017 tarihinde saat 12:07’de (…) bank Genel Müdürlüğü’nden güvenlik departmanı ismim Mert … diye tanıtan dolandırıcı şahıs, hesaplarımdan internet web şubemiz üzerinden 15.000 TL kredi çekilmek istendiğini, bu işlemin bilgim dahilinde olup olmadığını tarafıma sordu. Ben de işlemin bilgim dışında olduğunu belirttim. Kendisi (…) bank güvenlik departmanından olduğunu, gerekli iptal işlemlerini yapacağını belirterek benden bilgiler istedi. Öncelikle ‘İşlemlerin iptalini yapacağım, işlemin iptalini onaylıyor musunuz?’ diye sorduğunda; ben de işlemlerin iptalini onaylıyorum diye cevapladım. Bu konuda tarafıma profesyonelce yaklaşımla fazlasıyla güven verdi. ‘Tamam Emre Bey, işlemlerin iptali için cep telefonunuza mesajlar geldi. Benimle paylaşır mısınız’ dedi. Ben de işlemlerin iptali için cep telefonuma gelen bu mesajları kendisiyle paylaştım. 
Daha sonra bu durumdan şüphelenerek (…) bank Paşabahçe şubesine gittim. Hesaplarımı kontrol ettiğimde bilgim ve rızam olmadan 15.000 TL bireysel kredi, 4.000 TL maaş hesabımdan maaş arkası hesaptan kullandırılarak EFT yapıldığını öğrendim. Yapılan işlemlerde hiçbir imzam, onayım olmamıştır…”
Okurumuz iletisinde halen işlemin iptali için uğraştığını ve henüz sonuç alamadığını belirtiyor. Söz konusu kredinin “birileri” tarafından şubeden çekildiği anlaşılıyor. Şubede işlemi yapan görevlinin kimlik kontrolü yapması gerektiği de açık. Bu olayda okurumuzun dikkatsizliği kadar bankanın da ihmali olduğu anlaşılıyor.
Aman dikkat, piyango size de vurabilir…