Girişimciliğin yaşı yok... Özellikle internet girişimciliğinin ve güzel bir fikirden doğan start-up’ların. İlköğretim ve lise çağındaki gençler de bu alanda kendini göstermeye başlıyor.
Zaten şu anda teknoloji sektöründe büyük markalar haline gelen Apple ve Microsoft’un kurucuları da bu işlere çok küçük yaşlarda başlamışlardı. Bir zamanlar genç girişimci denince akla Bill Gates ve Steve Jobs gibi isimler geliyordu. Biri 21 diğeri 23 yaşında firmalarını kurdu. Mark Zuckerberg ise Facebook’u kurduğunda 19 yaşındaydı. Bu trend devam ederken teknoloji girişimcilerinin yaş olarak daha da gençlerden çıkmaya başladığını görüyoruz. Dünyada son dönemde yeni girişimlerde orta ve lise öğretim çağındaki gençlerin adları öne çıkıyor.
Daha çok örnekler ABD’den çıksa da Türkiye’de de bu yolda ilerleyenler var. Aile desteği yanında özellikle okulların da eğitim programlarını bu yönde değiştirmeleri gerektiği gerçeği de açığa çıkıyor. Okulların açılmasına az bir zaman kala genç girişimciliğini ele aldık. Türkiye’den de neden böyle isimler çıkmasın diyoruz...
 
Yaş küçük başarı büyük
Yaşıtları Oyun oynarken girişimciliğe adım atarak başarılı olan hatta şirketinde CEO’luğa yükselen isimler var.
Shubham Banerjee (13): ABD Kaliforniya’da yaşayan Banerjee, küçük yaşına karşın başarılara imza atıyor. Görme engellilere yönelik Braille alfabesi için bir yazıcı geliştirdi. İlk firmasını Braigo Labs adıyla kurdu. Bu alfabede düşük fiyatlı çıktı alabilen makineler üretiyor. Dünya devi Intel’den de bu start-up’a yatırım çekmeyi başardı.
Soroush Ghodsi (13): Kanada Ontario’da yaşayan Ghodsi, küçük yaşına karşın Slik Technologies’in CEO’su. Bu şirket sizin özel kriterler üzerinden firmaları araştırmanızı, filtrelemenizi ve takip etmenizi sağlıyor. Bu onun dördüncü start-up’u ve ikinci CEO’luk deneyimi.
Rohan Agrawal (14): ABD Kaliforniya’da yaşayan Agrawal, 12 yaşından itibaren bilgisayar programcılığını kendi kendine öğrendi. Robotlar konusunda çalışıyor. Robotlar, web tasarımı ve baskı devre kartları alanında uzmanlaşan Aleopile firmasının kurucusu.
Brooke Martin (15): ABD Washington’lu genç ise ICPooch’u icat ederek kendi firmasını kurdu. Bu girişimiyle Amerika’nın ünlü TV şovu ‘Shark Tank’da mahkeme heyetini etkiledi. 15 yaşındaki bu lise öğrencisi geliştirdiği teknolojiyi yaşlı insanlara yardım etmek için yeniden tasarladı.
 
En başarılı oyun firması
Jordan Casey (15): İrlandalı Casey, daha dokuz yaşındayken kendi kendine bilgisayar programcılığını öğrendi. 12 yaşında ise kendi firmasını kurdu. Şu anda mobil uygulama geliştiricisi. Firması Casey Games, bağımsız mobil oyun şirketi. İrlanda’nın da bu alandaki en başarılı firmaları arasında.
Ben Pasternak (16): Avustralya Sidney’de yaşayan Pasternak, iPhone oyunu One App’i geliştirdi. Impossible Rush adlı oyunu ise ilk altı haftada 500 bin kişi tarafından indirildi. Google ve Facebook bu girişimciyi başarısı karşısında kampuslerine çağırdı.
Shreya Shankar (18): Teksaslı olan Shankar, Stanford Üniversitesi’nde bilgisayar eğitimi alıyor. Lise eğitimi sırasında ise ‘Camp Sci Girl’ adıyla ilköğretimdeki kız öğrenciler için ücretsiz sanal bilgisayar yaz kampı düzenledi. Teknolojideki cinsiyet farkını kapatmayı hedefledi.

Hanife Baş / Milliyet