Doğrudan BM tarafından desteklenen, internetin gelişimi ve sorunlarının tartışıldığı en önemli organizasyonlarından biri olan İnternet Governance Forum'un 9. İnternet Yönetişim Şurası İstanbul'da yapılacak. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, organizasyonun 2014 yılı eylül ayında yapılacağını söyledi.
Türkiye'nin son 11 yılda bilişimde Afrika seviyesinden, Avrupa seviyesini yükseldiğini ifade eden Yıldırım, BM tarafından her yıl düzenlenen IGF toplantısının, internet yönetişim konuları üzerine politika belirlemeye ışık tutacak çok paydaşlı bir düşünceler ve fikirler diyaloğunu sağlamak için oluşturulduğunu vurguladı.
 
'İNTERNET EVRENSELDİR'
 
İnternetin sınırları aşan niteliğinden ötürü, artık tek bir ülkeden yönetilmesinin olanaksız hale geldiğine dikkati çeken Yıldırım, "İntenet evrenseldir, yönetişimi de evrensel olmalıdır. İnternet üzerinde sağlanacak bir yönetişim ancak tüm ülke ve bu ülkelerin tüm toplum kesimlerinin yönetişim sürecine dahil edilmeleri ile sağlanabilir" diye konuştu.
Bakan Yıldırım, başka ülkelerin de daha önce talepte bulunmuş olmalarına karşın Türkiye'nin söz konusu organizasyona 2014 yılında ev sahipliği yapma isteğinin çok büyük bir ittifakla kabul edildiğini ifade etti.
 
KAÇ DELEGE KATILACAK?
 
İstanbul'da Eylül-2014'de yapılacak bu önemli toplantıya 2 bin 500-3 bin arasında delegenin katılacağını belirten Yıldırım, delegelerin beraberinde getirecekleri yakınları ile birlikte bu sayının 4 bine ulaşacağını kaydetti. Yıldırım, toplantının aynı zamanda Türkiye'nin tanıtımına önemli katkılar sağlayacağını söyledi. Türkiye'nin evrensel internet yönetişimi konularında son yıllarda proaktif bir diplomasi yürüttüğünü belirten Yıldırım, internet alan adlarını tahsis eden, IP'leri belirleyen ve internet trafiğinin koordinasyonunu ve bunlara ilişkin politikaları belirleyen ICANN'in, Los Angeles'da bulunan dünyadaki tek merkezini üçe çıkarmaya karar vererek Singapur ve İstanbul'da da HUB-merkez teşkilatları kurduğunu hatırlattı.
 
ÇAĞRI MERKZLERİ KURULACK
 
Türkiye'deki ICANN HUB'ın, tüm Avrupa ve Afrika, Karadeniz bölgesi ve Ortadoğu ülkelerinden sorumlu olduğunu kaydeden Yıldırım şunları kaydetti: "Örneğin internetin işleyişi konusundaki bir sorunu veya talep ettiği bir uygulamayı Avrupa Birliği veya Komisyonu, çözülmesi için İstanbul'a getirecek. Belki de Türk internet toplumunun desteğini talep edecek. Dünyadaki 300 milyonu aşan alan adları sahiplerine verilecek destek için kurulacak çağrı merkezleri için İstanbul aday olacak. Bu kurulacak çağrı merkezlerinde sağlanacak çok yüksek sayıdaki nitelikli istihdam imkanları gençlerimiz için son derece önemli. Ülkemiz bilgi ve iletişim teknolojileri profesyonellerine yeni istihdam, uzmanlaşma, yükselme alanı açılacak, üniversitelerimize ve araştırma merkezlerimize yeni araştırma ve geliştirme imkanları çıkacak. ICANN'nın birçok hizmeti Dış Alımla yaptığı düşünüldüğünde sektörde yeni gelişme ve gelir sağlama alanları oluşacak."