Yeni teknoloji sistemleri sayesinde “akıllanan” binalarda, siz odadan çıkınca ışıklar kendi kendine kapanabiliyor ya da dışarıdaki sıcaklığa göre ısı kendi kendine ayarlanabiliyor. Böylece maliyet azalıyor ve enerji tasarrufu en üst düzeye çıkıyor.

AKILLI BİNA KONSEPTİ

Merve Erdil'in Hürriyet'teki haberine göre, akıllı binalarda enerji tasarrufunun otomatik olarak sağlandığını dile getiren Schneider Electric Dünya Başkanı Jean Pascal Tricorie, “Örneğin siz binadan çıktığınızda, dışarıdaki aydınlık seviyesine göre odalardaki ışık sistemi kendi kendine ayarlama yapabiliyor. Ya da evinizin salonunu bşaltınca, klima kendiliğinden kapanıyor. Bunun gibi tasarruflar enerji verimliliğini sağlamada önemli rol oynuyor” şeklinde konuştu.

DIŞARIYA GÖRE ISI

Tricorie’nin verdiği diğer bir örnek de odaların ısısı dışarıdaki dereceye göre kendiliğinden ayarlanması. Evde kimse yokken, enerji tüketimi sağlayacak her şeyin kapatılması gerektiğini vurgulayan Tricorie, “Bunu sizin için bir makine yaptığında kazanımlar çok daha iyi olacak. Binalar insanlara uyarlanmalı ve insanlar oradayken ısınmalı ve aydınlanmalı. Türkiye’de verimlilik artırıcı proje çalışmalar ile yılda ortalama 400 milyon kilovat saat (kWh) enerji tasarrufu potansiyelini ortaya çıkardık. Bu da yılda 50 milyon liralık tasarrufa eşdeğer. Bu potansiyeli ortaya çıkarmak için yapılacak yatırımın geri dönüş süresi ise yaklaşık 1.8 yıl” dedi. Gelecek 20 yılda dünyada enerji tüketiminin ikiye katlanacağını, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde ise bu artışın 10 yılda gerçekleşeceğini kaydeden Tricoire, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin önümüzdeki 10 yılda kişi başına düşen enerji tüketimini azaltarak, enerji verimliliğini yüzde 20 artırmak gibi bir taahhüdü var. Biz de bu iyileştirmede yerimizi almak istiyoruz. Türkiye’de kamu binalarında enerji verimliliği için bazı zorunluluklar getiriliyor.”

'ENERJİ ÇOCUK' PROJESİ

Enerji Bakanı Taner Yıldız, dün, çocuklarda enerji tasarrufu bilinci oluşturmak amacıyla Enerji Çocuk Projesi’ni başlattı. Proje ile çocukların bulunduğu her ortamda enerjinin verimli kullanılması amaçlanıyor. Proje maskotu olan ‘Enerji Çocuk’ şu mesajları verecek:
Boşa yanan lambaları kapatmayı unutma 
Perdelerini aç ve gün ışığının odana girmesini sağla
Bilgisayarı sadece kullanacağın zaman çalıştır.
Televizyon izlemediğin zamanlarda kapat. Bütün ev aletlerini düğmesinden kapat. 
Su içmek için her defasında yeni bir bardak kullanma ki bulaşık makinesi boş yere daha fazla çalışmasın.