İngiliz basınının “Kara delik şoku” başlığıyla verdiği habere göre, kara delikler içinde zaman yolculuğu yapmak mümkün.Haberden önce bir ‘Arrow of time’ yani ‘zaman oku’ ya da ‘zamanın oku’ kavramına göz gezdirelim. Zamanın geçmiş ve gelecek arasındaki yönünü belirtmekte kullanılan bir kavramdır. Zaman tek yönlüdür… 

“ZAMANDA YOLCULUK SIRADAN BİR OLAY OLACAK!”
Fizik Profesöru Jeff Koch’un iddiası şu: “Kara delikler zamanın okunu aşırı derecede etkileyebileceğinden bir kara deliğe girecek olursak zaman içinde ileri-geri yolculuk yapmak çok sıradan bir olay sayılacak! Zaman, bir kara delikte okunu kaybeder. Bu sayede zaman icinde ileri geri gidebilirsiniz.”

Yine biraz kavramlar dönelim…Birbirine dolanmış zaman ve uzaya ‘uzay zamanı’ diyoruz. Yerçekimi uzay zamanını esnetme özelliğine sahip. Büyük hacimli nesneler uzay zamanını öyle noktalara esnetebilir ki bizim uzay zamanına bakış açımız değişir. Buna da zaman genişlemesi denir. Bir nesne ne kadar büyük hacime sahipse, zamanı o kadar çok esnetir ve hatta yavaşlatabilir.Örneğin Samanyolu’nun ortasındaki dev kara delik Sagittarius A*… Zamanı öyle bir noktaya esnetebilir ki hemen hemen durma noktasına gelir. (Sagittarius A*  22 milyon kilometre yarıçap sahibi ve hacmi Güneş’in 4 milyon katı.)

KARA DELİĞE IŞIK GİRSE, GERİ ÇIKAMAZ
Başka türlü anlatmak gerekirse çok yoğun denilebilir ve çok ağır olduğundan uzay zamanını tamamen esnetme kabiliyetine sahiptir. Eğer merkezine doğru ilerlerseniz sizin için zaman durmuş demektir. Eğer kara deliğin merkezinden tekrar geri çıkabilirseniz teorik olarak zaman okunu tersine çevirebilirsiniz.Fizik Profesöru Jeff Koch bunu başarmak isteyenlere bir uyarıda bulunuyor: “Kara deliğin yerçekimsel kuvveti çok aşırı yüksek seviyede olduğundan ışık bile girdi mi geri kaçamaz. Kara delik içindeki yoğun nokta kütlesine yaklaştığınızdan tek boyutlu bir noktada yerçekimi sonsuz noktaya ulaşır, burada uzay ve zaman eğime uğrar ve böylece geri dönüş imkansız olur.”