Yapılan tüm uyarı ve bilgilendirmelere karşın bir türlü önlenemeyen telefonla dolandırıcılık olaylarına yenileri eklenirken, bu alanda yeni bilgiler günışığına çıkıyor. Dolandırıcılık şebekelerinin kendi adamları üzerine kurdurdukları iletişim şirketleri üzerinden, sahte belgelerle GSM hattı temin ettikleri ortaya çıktı. Yapılan operasyonlar nedeniyle yeni telefon hattı temin etmekte sıkıntı yaşayan dolandırıcıların bu yöntemle hatları “doğrudan temin” ettikleri anlaşıldı. “Kullan at hat” olarak adlandırılan bu hatlar üzerinden çok sayıda dolandırıcılık olayı yapıldığı kaydedilirken, emniyet yetkilileri vatandaşları kimlik bilgilerine sahip çıkmaları konusunda uyardı.
 
Milliyet’in aldığı bilgilere göre; telefonla aradıkları kişilere kendilerini polis ve savcı olarak tanıtıp, banka hesaplarının terör veya organize suç örgütlerince kullanıldığını söyleyerek dolandıran zanlılarla ilgili yeni bilgiler ortaya çıkıyor.
 
Artık şirket kuruyorlar
Güvenlik birimlerinin telefonla dolandırıcılık olaylarıyla ilgili son dönemde yaptığı çalışmalar, dolandırıcıların yeni telefon hattı bulmakta “sıkıntı” yaşamalarına neden oldu. Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinin merkezi konumunda olduğu telefon dolandırıcılarının, bu “sıkıntıyı” aşmak için yeni bir yöntem geliştirdiği ortaya çıktı. Dolandırıcıların, GSM hatlarını doğrudan temin yoluna başvurdukları öğrenildi. Şebekelerin bu kapsamda kendi adamları üzerine çok sayıda “iletişim” firması kurdurduğu belirlendi. Şebekelerin bu şirketler üzerinden farklı kişilerin kimlik bilgilerini sahte belgelerle kullanarak telefon hattı çıkardıkları anlaşıldı.
“Kullan at hat” olarak adlandırılan bu hatların her birinin bir gün süreyle kullanıldığı daha sonra ise kullanıma kapatıldığı belirtildi. Bu yolla çok sayıda vatandaşın dolandırıldığı kaydedildi.
Emniyet teşkilatında, dolandırıcıların bu yeni yöntemine karşı bilgilendirilerek konuyla ilgili hassas davranılması talimatı verildi. Bu kapsamda Denizli polisi, belirledikleri bir “iletişim” şirketine operasyon düzenledi.
 
Fotokopi bırakmayın
Firma sahibinini de aralarında bulunduğu 5 kişinin gözaltına alındığı operasyonda, farklı kişiler adına çıkarılmış 6 bin 491 GSM hattı, 159 nüfus cüzdanı fotokopisi, 20 farklı iletişim firmasına ait kod, şifre ve kaşe ele geçirildi. Adliyeye sevkedilen zanlılardan firma sahibi O.B. tutuklanırken, diğer 4 zanlı serbest bırakıldı.
Emniyet yetkilileri vatandaşların bu yeni yönteme karşı dikkatli olmaları gerektiğini belirterek, “Vatandaşlarımız, bilmedikleri tanımadıkları firmalarda yaptırdıkları telefon işlemlerinde nüfus cüzdanlarını ya da kimlik bilgilerini içeren belgelerin fotokopilerini bırakmasın” dedi.
Setaç Koç - Milliyet