‘M2M’ denilen makineler arası iletişim teknolojileriyle Türkiye’de geçen yıl 1 milyar TL tasarruf sağlandı. Türkiye’de 150 milyon cihazın iletişimi halinde ise tasarruf 1 trilyon TL’yi bulabilecek.
Makineler arası iletişim kısa bir süre önce Turkcell Teknoloji Zirvesi’nde masaya yatırıldı. Oldukça ilginç verilerin paylaşıldığı etkinlikte makineler arası iletişim diğer tüm endüstrilerin verimliliklerini ve karlılıklarını artırdığından stratejik bir sektör olarak nitelendirildi. M2M’ olarak da nitelenen makineler arası iletişim teknolojileri sayesinde Türkiye’de geçen yıl 1 milyar TL tasarruf sağlandı. Türkiye’de 150 milyon cihazın birbiriyle konuşması halinde elde edilen tasarrufun 1 trilyon TL’yi bulabileceği belirtildi.
 
Konforlu hayat
Sizlerle bu etkinlikte edindiğim bilgileri paylaşmak istiyorum. M2M teknolojileri halihazırda şirketlere ve kamuya ciddi faydalar sağlıyor. Örneğin araç-filo takip sistemleri sayesinde rota takibi, yakıt takibi, seyir hızı takibi gibi verileri anlık izlemek mümkün oluyor. Uzaktan hasta takip sistemleri ve ecza depolarındaki ilaçların anlık takibi ve optimizasyonu yoluyla problemlerin önceden tespiti mümkün olurken, hastalara hızlı müdahale edebilmek için doktorlar artık uzaktan takip sistemleriyle uzaktan teşhis koyabiliyor.
Yaşam kalitesini yükselten bu uygulamalar bize daha konforlu bir hayat sunuyor. Mobil sağlık konusunun gelecekte çok ciddi bir endüstriye dönüşeceği ve insan hayatı açısından çok önemli bir noktaya gelebileceği tahmin ediliyor. Öte yandan ciddi yakıt tasarrufu ve verimli filo yönetimine imkan tanıyan araç takip sistemleri sayesinde 2012’de 700-750 milyon TL’yi bulan yakıt tasarrufu sağlandığı tahmin ediliyor. Ayrıca olası kazalarda kaza lokasyonunu ve kaza durumunu bildiren acil ambulans hizmetleri, kazalarda ölümcül sonuçlardan kaçınmayı mümkün kılıyor.
 
Ekosistem yaratıyor
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Tayfun Çataltepe Mobil iletişim altyapısının bilgiye her yerden ulaşım ve M2M teknolojileri için taşıdığı önemi vurgularken akıllı makinelerin yalnızca operatörlerin daha fazla aboneye ulaşmasını sağlamakla kalmadığını, bu cihazların yazılımlarının geliştirilmesi için de çok büyük bir ekosistem yarattığını söyledi. “İlgili düzenlemelerle önü açılan teknoloji pek çok faydalı sonucu da beraberinde getirecektir” diyen Çataltepe, Temmuz 2012’de makineler arası iletişimde kullanılan SIM kartlardan hat açılışında alınan özel iletişim vergisinin kalkmasının bu uygulamalar arasında yer aldığını ifade etti.
 
50 milyar abone olacak
Tüm Telekomünikasyon İş Adamları Derneği (TÜTED) Başkanı Adil Zafer Müftüoğlu da hat açılışlarındaki özel iletişim vergisinin kaldırılmasıyla, operatörlerde 1 yıl içerisinde M2M abone rakamlarının 2-3 kata varan oranlarda katlandığını belirtti. İlk tesis vergisinin kaldırılması ile abone sayılarında yüzde 30-40 oranında artış beklendiğini kaydeden Müftüoğlu, “Artış beklentilerin çok üzerinde oldu ve abone sayısı 3 kat arttı“ dedi.
Müftüoğlu, ayrıca 2050 yılında dünyada 50 milyar abone beklendiğini de ifade etti.
 
Kamuda başarılı projeler var
ADİL Zafer Müftüoğlu, kamu tarafında geliştirilen projelere değinerek geçtiğimiz dönemde M2M konseptiyle uygulamaya alınan onlarca proje olduğunu anlattı. Müftüoğlu, şöyle devam etti: “Son dönemde kamu alanında çok sayıda başarılı projeye imza atıldı. Adalet Bakanlığı tarafından elektronik kelepçeyle denetimli serbestlik projesi uygulamaya alındı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın uygulamaları arasında kadına şiddet karşıtı panik butonu uygulaması gerçekleşti. Maliye Bakanlığı’nın yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar ile kayıtdışını önleme projesi ve Sağlık Bakanlığı’nın damacana takip sistemleriyle içme suyu güvenliği projesi kamunun başarılı uygulamalarını gösteren örnekler oldu.”
Necla  Dalan / Vatan