Avrupa Birliği'nin en büyük tüketici grubu, Meta Platforms'un bu ay Avrupa'da başlattığı reklamsız ücretli abonelik hizmetinin AB tüketici yasalarını ihlal ettiğini belirterek şikâyetini tüketici koruma makamlarına taşıdı.

Ortak şikayet, Avrupa Tüketici Örgütü (BEUC) ve 18 üyesi tarafından tüketici koruma makamları ağına (CPC) yapıldı.
     
Meta, Facebook ve Instagram için geçerli olan ücretli reklamsız abonelik hizmetini, şirketlerin kullanıcılara verilerinin toplanıp toplanmayacağı ve hedefli reklamlar için kullanılıp kullanılmayacağı konusunda bir seçenek sunmasını gerektiren AB kurallarına uymak için başlattığını açıklamıştı.

BEUC ise, Meta'yı tüketicileri hızlı bir şekilde karar vermeye zorlamak için hizmetleri kullanmalarını kısmen engellemek ve bu süreçte yanıltıcı ve eksik bilgi vermek de dahil olmak üzere haksız, aldatıcı ve agresif uygulamalar kullanarak AB tüketici yasalarını ihlal eetmekle suçladı.

BEUC, yeni hizmeti seçseler bile kullanıcıların verilerinin toplanmaya ve başka amaçlarla kullanılmaya devam etmesinin muhtemel olduğunu belirttii. Ayrıca, kullanıcıları caydırabilecek "reklamsız hizmetler için çok yüksek abonelik ücretine" de itiraz etti.

Reklamsız hizmet, Web kullanıcıları için aylık 9.99 euro, iOS ve Android kullanıcıları için ise 12.99 euro.

ABD'den Meta'ya dava

 

AB'den Meta ve Snapchat'e çocukları için tedbir sorusu

 

Metaverse, Zuckerberg'in servetini 50 milyar dolar eritti

 

Meta'dan büyük skandal!

 

AB, Meta ve TikTok'un içerik kurallarına uyumunu soruşturuyor