Motorola Gelişmiş Teknoloji ve Projeler Grubu’ndan Paul Eremenko, resmi blogdan yayınladığı bir yazı ile Motorola’nın yeni projesi Project Ara‘yı duyurdu.
Project Ara, açık kaynaklı bir modüler akıllı telefon projesi olarak tanımlanabilir. Projenin amacı, akıllı telefon donanımlarını, kullanıcıları tarafından kolayca çıkarılıp takılabilen parçalar halinde sunarak kullanıcıların sahip oldukları telefonun istedikleri özelliklerini değiştirebilmelerine, ekleyip çıkarabilmelerine imkan vermek.


Android'in özgürlüğü donanımla birleşecek
Akıllı telefon donanımlarının “Android’i” olmak istediklerini belirten Eremenko, Android işletim sisteminin yazılım alanında getirdiği özgür platformu bu defa donanım alanında gerçekleştirmek istediklerini belirtiyor. Proje sonucunda ortaya çıkacak donanımsal özgürlük çerçevesinde daha fazla firmanın modüler donanımlar üretmesinin önü açılacak, böylece kullanıcılar daha fazla pil ömrü veya daha hızlı işlemci için yeni bir telefon almaya gerek duymaksızın sadece istedikleri modülleri satın alarak eskileriyle yerini değiştirecek.
Firmalar işlemci, ekran, ekstra batarya, harici sensörler gibi akla gelen her türlü konuda toplulukların desteğini bekliyor. Proje kapsamında bir modül geliştirme aracı - MDK kış aylarında yayınlanacak ve gönüllüler katkılarına göre final cihazları indirimli olarak alabilecek. En iyi 100 aktif geliştirici ise ücretsiz olarak modüler telefonlara sahip olacak.