Maliye Bakanlığı, araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) yaparak veya yazılım geliştirerek ortaya konan buluşların satılması, kiralanması, devredilmesi durumlarında katma değer vergisi (KDV) almayacak.
Buradan elde edilen kazançların yarısı Kurumlar Vergisi’nden istisna edilecek. Özellikle küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) Ar-Ge’ye ağırlık vermesini isteyen hükümet, önümüzdeki yıl sonuna kadar birçok işletmeye destek verecek.
Önümüzdeki dönemde mucitle sanayiciyi bir araya getirmek için  de adımlar atılacak. Ayrıca, dışa bağımlılığın yüksek olduğu savunma, sağlık ve enerji gibi sektörlerden sorumlu kamu kuruluşlarında Ar-Ge destek programları geliştirilecek.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek AA’ya yaptığı açıklamada, Ar-Ge’ye ve yazılıma büyük önem verdiklerini belirterek, “Şimdi bir düzenlemeyi daha hayata geçirmek üzereyiz. Cari açığımızı azaltmak, yüksek katma değer oluşturmak için Ar-Ge yapan, yazılım  üretenlere bir destek daha vereceğiz” dedi.
 
80 milyon TL destek
 
Şimşek, bu düzenleme ile Türkiye’de teknoloji yatırımı ve transferi yapılmasının daha fazla teşvik edileceğini, Türkiye’nin katma değer zincirinde daha yukarı seviyelere çıkmasının sağlanacağını söyledi
Önümüzdeki dönemde hükümetin mucitler ve Ar-Ge çalışmaları için başka çalışmaları da olacak. Mucitle sanayiciyi bir araya getirmek ve patentin ekonomik değerinin tespitinde yardımcı olmak için Patent Değerlendirme Ajansı’nın kurulacak.
Hükümet, önümüzdeki dönemde özellikle KOBİ’lerin Ar-Ge çalışmalarını destekleyecek. Bu kapsamda 2014 yılı sonunda 1400 işletmeye yaklaşık 80 milyon TL destek sağlanması planlanıyor.
Dışa bağımlılığın yüksek olduğu savunma, sağlık ve enerji gibi sektörlerden sorumlu kamu kuruluşlarında Ar-Ge destek programları geliştirilecek. TÜBİTAK tarafından yürütülen TARAL (Türkiye Araştırma Alanı Programı) kapsamındaki projelerde ve araştırma altyapısı desteklerinde öncelik bu alanlara verilecek.
 
KOBİ’lere cansuyu
 
Bu arada Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ise, KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştırmak amacıyla bankalar ile Kredi Garanti Fonu arasında ‘Eş Finansman Kredi Program Protokolü’nün imzalandığını bildirerek, “Protokol ile KOBİ’lerimiz ve girişimcilerimiz, projelerde kendilerinin üstlenmeleri gereken finansmana çok daha cazip şartlarla ulaşacak. Kredilerde vadeye bakılmaksızın aylık faiz ya da kâr payı, bu yıl sonuna kadar yüzde 1.09 olacak” dedi.