Twitter'daki en büyük hissenin sahipleri yedi yıl önce Karayipler'deki lüks bir tatil merkezinde bir araya geldi.
Milyarder Richard Branson'ın Necker Adası'ndaki dinlenme merkezinde az tanınan ancak nüfuzlu arkadaşları olan yatırımcı Suhail R. Rizvi, genç ve atılgan Google yetkilisi Chris Sacca ile buluştu.
Arkadaşlıkları daha sonra Twitter'da, Rizvi'nin yatırım şirketi Rizvi Traverse Management tarafından yönetilen yüzde 15.6'lık hissenin temellerini atacaktı. Twitter'ın kurucularından birinin de ikna edildiği tatilleri bu anlamda, Twitter'ın ilk halka arzı sırasındaki fiyat aralığı baz alınarak 1,7 milyar dolar değerindeydi.
Hindistan'da doğup Iowa'da büyüyen yatırımcı Rizvi hayata teknoloji sihirbazı olarak başlamadı.

Pennsylvania Üniversitesi'nde ekonomi okuduktan sonra kariyerine özel sermaye üzerinde devam etti, özellikle gayrimenkul anlaşmalarına yatırım yapıyordu. 1990'larda komünikasyon ve teknoloji konularına kaydı. Uzak mesafe telekom şirketi kurdu ve ardından sattı.
2004 yılında gözlerini Hollywood'a çeviren Rizvi, Birmingham merkezli, Los Angeles ve New York'ta ofisleri bulunan Rizvi Traverse isimli bir şirket kurdu.
Rizvi ve Sacca 2006 yılında tanışmalarının ardından düzenli olarak irtibat halinde kalarak teknoloji trendleri ve yatırım görüşlerini birbirleriyle paylaştı. 38 yaşındaki Sacca, 2007 sonunda Google'dan ayrıldı, Twitter ve Photobucket gibi başlangıç şirketleriyle ilgilenmeye başladı.
Sacca 2010 yılında kendine ait yatırım şirketi Lowercase Capital üzerinden daha fazla Twitter hissesi almayı planlıyordu. Bu bir zamanlar zordu ancak artık Silikon Vadisi'nde alışkanlıklar değişmişti. Twitter'ın bir başlangıç şirketi olarak değeri artıyordu. Rizvi sosyal medya şirketine birlikte yatırım yapmayı önerdi. Sacca satıcı bulmak için Silikon Vadisi'ndeki bağlantılarına Rizvi ise alıcı olarak zengin yatırımcılara gidip gelecekti.
Sacca o yılın sonbaharında Twitter'ın kurucularından, tam o sıralar başkanlık görevine son verilen Evan Williams'a gitti. Sacca Williams'ı Twitter'a yaptığı ilk yatırımdan ve ayrıca Google'dan tanıyordu. Williams 2003 yılında Blogger isimli başlangıç şirketini Google'a satmıştı. Williams satış yapmayı düşünmüyordu ancak Sacca yüz milyonlarca dolarlık bir satış ayarlayabileceğini söylemişti.
Williams o zaman Twitter'daki yüzde 8 hissesini satmayı kabul etti. Ardından bir miktar daha hisse sattı ancak şu an halen yüzde 10,4'lük hisseye sahip ki bu bir kişinin elinde bulunan en büyük miktar. Twitter'ın kurulunda da bulunan Williams konu hakkında yorumda bulunmadı.
Sacca şirketin içindekilerden başka hisseler de aldı. Hepsi birlikte işlem yaklaşık 400 milyon dolar değerinde ve Twitter'daki değeri neredeyse 4 milyar dolar. Rizvi bu kadar parayı bir araya getirebilmek için teknoloji yatırımcılarına yönelik 1 milyar doların üzerinde Digital Growth Fund'u kuran J.P. Morgan Chase 'e başvurdu.
Sacca ve Rizvi arasındaki ilişki sayesinde J.P. Morgan hali vakti yerinde müşterilerine epey umut vadedici görünen başlangıç şirketinden bir dilim sundu. Bu aynı zamanda J.P. Morgan'ın Goldman Sachs Group gibi, 2011'in başında Facebook'a büyük bir yatırım yapmış rakiplerle de daha iyi rekabet edebilmesini sağlamıştı. J.P. Morgan, Williams'ın hisselerini satın alan Sacca'nın yatırım şirketi Lowercase'den hisse satın almıştı. WSJ