Fatih RENÇBERLER / TEKNOLOJİ GÜNDEM
Türkiye’nin bürokrasiyle savaş planı adım adım uygulamaya geçiyor. E-fatura ve e-defter de bu savaşın önemli silahları arasında. Bürokrasiyi azaltan, işlemleri kolaylaştıran, kayıt dışı ekonomiyi engelleyen bu uygulamanın ulvi bir amacı daha var: Kağıt tüketimini azaltarak ormanın, çevrenin korunmasına katkıda bulunmak...
Evet, Vergi Usul Kanunu (VUK) tebliğiyle hayata geçirilen, veri formatı ve standardı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen e-fatura uygulamasına başvuru tarihi 31 Mart’ta doluyor. Maliye Bakanlığı, son dakikada “Bu bir şakaydı” demezse 1 Nisan 2014 tarihinden itibaren, 2011 yıllık cirosu 5015 sayılı kanuna tabi olan mükellefler için 25 milyon TL, 4760 sayılı kanuna tabi olan mükellefler için 10 milyon TL’nin üzerinde olan işletmelerin tamamı faturalarını elektronik ortamda hazırlayıp elektronik ortamda kesip saklayacak.
Aslında son başvuru tarihi 31 Aralık 2013’tü. Yoğunluk nedeniyle 31 Mart 2014’e ertelendi. Sistem tam anlamıyla devreye girdiğinde, Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği’nin tahminlerine göre 300 milyon dolarlık cazip bir e-fatura pazarı ortaya çıkacak.
Bu kanun kapsamında olan firmaların sayısının yaklaşık 30 bin olduğu hesaplanıyor. Şimdiye kadar 19 binin üzerinde şirketin e-faturaya geçtiğini söyleyen İnnova Finansal İşlem Çözümleri Direktörü Murat Kayıhan, bu aşamada yolun önemli bir kısmının alındığına işaret ediyor. Ciro sınırı 5 milyon TL’ye indirildiğindeyse sayı tahmin etmek oldukça zorlaşacak. İşte bu noktada kayıt dışılığın ölçülmesi ve kayıt altına alınabilmesi çok daha önem kazanacak.
 
3 kıtadan 28 ülkeye ihracat
 
İnnova Bilişim Çözümleri, e-faturanın yanı sıra 2014 sonuna kadar geçilmesi planlanan e-defter uygulamasına da iddialı hazırlanıyor. 1999 yılında kurulan İnnova, 2007’de Türk Telekom Şirketler Grubu’na dahil olduktan sonra deyim yerindeyse gaza bastı. Murat Kayıhan, başta telekomünikasyon, finans, üretim, kamu ve hizmet olmak üzere her sektördeki kuruluşlara platform bağımsız çözümler sunan İnnova’nın uluslararası standartlarda ürettiği çözümlerin şimdiye kadar 3 kıtadan 28 ülkeye ihraç edildiğini vurguluyor.
800’ün üzerinde profesyonel çalışanı olan İnnova; İstanbul, Ankara ve Dubai’deki ana ofislerinin yanı sıra Türkiye’nin çeşitli bölgelerine yayılmış 13 ofisiyle faaliyet gösteriyor. Şirketin hizmetleriyle ilgili referanslara baktığımızda dünyada bir ilk olan ve sıra beklemeden muayene olma imkanı sunan “Merkezi Hekim Randevu Sistemi” (MHRS) göze çarpıyor. İnnova ayrıca kurumlara özel kiosklar tasarlıyor, ödeme sistemlerinin birçok alanına yönelik ürün ve çözümler sunuyor.
İnnova’nın faaliyet alanlarını, ürün ve çözümlerini anlatmak için bu sayfalar yetmez. Özellikle ödeme sistemleriyle ilgili çözümlerine, hizmetlerine önümüzdeki sayılarda yer vereceğiz. Bu sayfalarda ise Murat Kayıhan ile şirketin e-fatura çözümü PayFlex’i konuşacağız...
 
Önce e-fatura nedir, ne işe yarar kısaca anlatabilir misiniz?
 
E-fatura, bir yerde üretilen faturanın elektronik ortamda ve Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) kayıtlı olarak karşı firmaya iletilmesi ve karşı tarafın da o faturayı kabul etmesi mantığına dayanıyor. Tabii fatura elektronik ortamda gönderildiğinden, işin içine bir de elektronik imza ve saklama hizmeti giriyor. İki şirket de zorunluluk kapsamındaysa artık bu şirketlerin birbirlerine kâğıt fatura kesmesi mümkün değil. GİB ayrıca, tüm mükelleflere oluşturdukları e-faturayı 5 yıl arşivleme/saklama zorunluluğu da getiriyor.
Temelde firma kendi sisteminde fatura bilgilerini üretiyor, faturayı göndereceği firma, e-faturaya kayıtlıysa sisteminde “e-fatura üret” seçeneğini oluşturuyor ve karşıdaki firmaya gönderiyor. İşte bu noktada işletmelerin karşısına üç çeşit e-fatura oluşturma sistemi çıkıyor.
 
Nedir bu sistemler? Neden 3 farklı sistem?
 
GİB, e-fatura alanında kurumları, büyüklüklerine göre üç grupta değerlendiriyor. GİB portalına aylık 5 bin adet olan e-fatura yükleme sınırı, 1 Nisan 2014 itibarıyla 500’e adede düşürüldü. Birinci grup olarak adlandırdığımız 500’ün altında aylık fatura kesen mükellefler, e-fatura uygulamasına ait temel fonksiyonların internet üzerinden kullanımını sağlamak amacıyla oluşturulan ve www.efatura.gov.tr internet adresinde hizmete sunulan e-fatura portalı aracılığıyla fatura kesebilirler. Ancak küçük işletmelerin bu faturayı üretebilmesi için GİB’den dijital mühür almaları ve ürettikleri e-faturayı 5 yıl saklamaları gerekiyor. Biz bu firmalara İnnova’nın PayFlex e-fatura portalını küçük bir aidat karşılığı kullanıma açarak, daha kullanışlı bir portal ve 10 yıl süreyle fatura arşivleme hizmeti sunuyoruz.
500’den daha fazla e-fatura kesme ihtiyacı olan mükelleflerinse özel entegratörlerden hizmet almaları veya kendi bilgi işlem sistemi üzerinden portala bağlanarak fatura kesmeleri ve arşivlemeleri gerekiyor. Biz her iki gruba da hizmet veren bir oyuncuyuz. Kendi bünyesinde bilgi işlem sistemi kurma maliyetine katlanmak istemeyen mükellefler, bizimle özel entegratörlük anlaşması yaparak tüm e-fatura süreçlerini bizim üzerimizden yürütüyor. Biz yazılım, bilgi işlem altyapısı, e-fatura portalı, e-fatura arşivleme gibi tüm bu hizmetleri mükelleflere sağlıyoruz.
Üçüncü grupta yer alan yani yüksek sayıda fatura düzenleyen gelişmiş bilgi işlem sistemlerine sahip mükelleflerse, kendi sistemlerini GİB sistemine entegrasyon hizmeti sunuyoruz. 
 
İnnova’nın sunduğu çözüm neleri kapsıyor? E-faturaya geçiş sürecinde mükelleflere ne gibi bir fayda sağlıyor?
 
E-fatura çözümüne geçmek isteyen mükelleflere bulut tabanlı “PayFlex efatura” çözümünü İnnova güvencesiyle sunuyoruz. PayFlex e-fatura, hem Universal Business Language hem de Elektronik Fatura Kayıt Sistemi’ne uyumlu bir çözüm. Maliye Bakanlığı’nın standartlarına uygun ve otomatik yasal fatura alışverişi sağlayabiliyoruz. E-fatura sistemine geçmek ve efatura arşivi kurmak için bilgi işlem yatırımı yapmak istemeyen firmaların tüm e-fatura süreçleri, uçtan uca İnnova tarafından yönetiliyor. İnnova, 7x24 kesintisiz çalışma garantisi verdiği sistem sayesinde, firmalar ile GİB arasındaki tüm ilişkileri tek elden yönetiyor, aynı zamanda müşterilerinin faturalarını kendi sistemlerinde arşivliyor. Bu sayede işletmelerin ayrıca e-fatura arşiv sistemi kurmasına gerek kalmıyor. Müşterilerimiz faturaların saklanması dahil tüm süreçlerde e-fatura sistemini kullanabiliyor. Ayrıca mevzuat takibi, yasal uyum, güncelleme, bakım gibi konularla da ilgilenmiyorlar.
 
E-fatura şirketlere ne gibi avantajlar sunuyor?

Mükellefler, e-fatura sayesinde öncelikle kâğıt faturalardan kurtulacak. Kağıt faturaların basılması, gönderilmesi, alınması, saklanması gibi maliyetler ortadan kalkacak. İşlemler ve ödemeler hızlı, verimli ve çok daha düşük maliyetli hale gelecek. Şu anda tek bir kağıt faturayı karşı tarafa göndermenin en düşük maliyeti yaklaşık 3 TL. En basitinden düşündüğümüzde, kurumların kargo ve kağıt masrafından ve faturaların işlenmesi için gerekli operasyon maliyetinden kurtulmaları büyük bir tasarruf sağlayacaktır. Yine e-fatura sayesinde ödeme ve tahsilat süreçlerini hızlandıracak, doğanın korunmasına ve daha az enerji harcanmasına katkı sağlayacaklar.
 
PayFlex e-fatura çözümünüzün şirketlere maliyeti nedir? Ne kadar bir sürede altyapılarını uyumlu hale getiriyorsunuz?
 
Mükelleflerin e-fatura sistemine geçişte kendi işlem hacimlerine göre uygun paketi seçebilmesi için “Eko”, “Standart” ve “Pro” olmak üzere üç farklı hizmet paketi hazırladık. Bu paketlerinin içeriğini de innova.com.tr/efatura adresinde yayınladık. E-fatura arşivleme, mali mühür, online ERP entegrasyonu ve yerinde kurulum gibi seçeneklere göre hizmet bedelleri değişebiliyor. İnnova olarak hizmet anlaşması yaptığımız şirketleri en hızlı ve güvenli bir şekilde e-fatura gönderip alır hale getirebiliyoruz.