Web sitelerine ait telif haklarının Google tarafından ihlal edildiği gerekçesiyle artan taleplerin yer aldığı şeffaflık raporu yayımlandı. Raporda yer alan talep sayısının yalnızca Eylül ayı içerisinde 21.9 Milyon internet site adresine ulaştığı belirtildi.
Telif hakkı sahipleri ve onları temsil eden raporlama şirketleri, telif hakkına aykırı yayınlar yapıldığı gerekçesiyle Google'ın arama sonuçlarında gösterilmemesini talep ediyor. Her geçen gün biraz daha artan taleplerin bugünkü sayısının ise 21.9 Milyon.
Google’ın yapmış olduğu resmi açıklamasında, 36.211 web sitesinin kaldırılmasına dair taleplerin geldiği ve bu sayının yalnızca 3.499 tanesinin telif hakkı nedeniyle kaldırıldığı yer alıyor. Yalnızca 1.881 ayrı raporlama kuruluşunun bulunduğunu öne süren Google, iddia edilen rakamlar hakkında henüz bir yalanlamalarda bulunmadı.
Geçtiğimiz yıl gerçekleşen toplam talep sayısının 1.2 Milyon'larda olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda ortaya %1900'lük bir oranla artış çıkıyor. En çok şikayet aldığı gerekçesiyle kaldırılacağı bilinen siteler arasında ise; zippyshare.com dilandau.eu, beemp3.com, filestube.com, rapidgator.net türü torrent ve mp3 siteleri yer alıyor.
Korsanla mücadele projesinin yanı sıra hükümet tarafından tespit edilen ve kaldırılmasının talep edildiği pornografik siteler de bu taleplerin artmasındaki en büyük etkenlerden biri. Google'ın bu zamana kadar yaptığı en büyük mücadele desteği ise, site her ne kadar popüler olursa olsun kelime grubunu tam yazmadan hızlı aramalarda çıkarmayışını kapsıyor.
Görünen o ki internet kullanıcıları ve internet ile ilgili iş yapanlar yavaş yavaş haklarının ve bu alanda yapılan ihlallerin farkına varmaya başlamışlar. Milliyet