Kamuoyunda 4.5G olarak bilinen ‘IMT Advanced’ ihalesini kazanan Turkcell, Vodafone ve Avea’ya yetki belgeleri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından verildi. Erdoğan, 4.5G ihalesindeki yerli ürün zorunluluğunun kendisini heyecanlandırdığını belirterek, “Tüm dünyanın son hızla ilerlediği bu yarışta bizim geri kalmamız söz konusu olamaz” dedi.

Erdoğan, “Bu hizmete ilişkin ihaleyi 26 Ağustos’ta yapmış ve 3 GSM şirketimiz toplam 4 milyar Euro’luk bedelle frekansları paylaşmıştı. İhale bedelinin yarı ödemesi tamamlandı. Kalanı ise 3 eşit taksitle 18 ayda ödenecek. Yetkilendirme belgesinin imzalanmasıyla uygulama aşamasına geçilmiş bulunuyor. Nisan 2016’dan itibaren sunulmaya başlanacak hizmet ülkemizin gelişmesine, kalkınmasına önemli katkı sağlayacak” dedi. Erdoğan, “Nisan ayında Türk Telekom’un 175. Yıldönümü etkinliği töreninde sadece 4G’ye yönelik yatırım yapılmasını doğru bulmadığımı, doğrudan 5G’ye hazırlık yapılması gerektiğini ifade etmiştim. Katılanlar oldu, katılmayanlar oldu. Fakat ben bu düşüncemde ısrarlıydım. Bu teklifim üzerine 4G ihalesi, 5G’nin altı yapısını da kapsayacak şekilde 4.5G olarak revize edildi” dedi.

4 milyar Euro gibi ciddi rakamın ortaya çıkmasının sektörün Türkiye’deki potansiyelini göstermesi bakımından önemli olduğunu dile getiren Erdoğan şöyle devam etti: “14.7 milyon olan mobil abone sayısı geçtiğimiz ay 73 milyona ulaştı. 2003 yılında 20 bin olan genişbant internet abone sayısı 47 milyona ulaştı, bu da çok korkunç. Sadece insanların değil makinaların mobil internet üzerinden iletişimi de yaygınlaşıyor. 3 milyona yakın makine ülkemizde mobil şebekeler üzerinden birbiriyle iletişim halinde. Bu gelişmeler mobil iletişimin piyasa büyüklüğünü 70 milyar liraya çıkardı. Tüm dünyanın son hızla ilerlediği bu yarışta bizim geri kalmamız söz konusu olamaz. Bu yarışta önlerde yer almak mecburiyetindeyiz. 4.5G ve en kısa sürede geçeceğini ümit ettiğimiz 5G altyapıları bu bakımdan çok önemli. Akıllı evler, şehirler, tüm sektörlerde devrim niteliği taşıyan akıllı sistemler hepimize yeni ufuklar açacaktır.”

Yerli ‘baz’ heyecanı

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, kendisini heyecanlandıran bir diğer konunun ise işletmecilere 4.5G şebekesini inşa ederken yerli ürün kullanma ve Türkiye’de araştırma geliştirme yürüten şirketlerden ürün alma zorunluğu getirilmesi olduğunu vurguladı. Erdoğan “Bu kapsamda 4.5G tabanlı baz istasyonları bakanlığımız, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Aselsan arasında imzalanan ULAK’a göre tamamen ülkemizde geliştirilip, üretilecektir. Böylece ülkemiz daha sonraki süreçlere uygun ürün geliştirme, ihraç etme altyapısına kavuşmuş olacak. ULAK ülkemize 5 milyar doların üzerinde katkı sağlayacak. Bu gelişmeler bizi teknolojiyi tüketme yanında üreten ülke olma hedefine adım adım yaklaştıracağına inanıyorum” dedi.