Apple'ın kurucusu Steve Jobs, 24 Ocak 1984'te piyasaya sürülen ilk Mac'i tanıttığında bilgisayar dünyasında bir devrim gerçekleştirmişti.
 
Apple'ın Mac'i özellikle grafikerler için sıra dışı bültenler ve broşürler hazırlamanın yanı sıra dergi ve gazetelerin mizanpajında da büyük kolaylıklar sundu. Aradan geçen 30 yıl içinde popüler bir dünya markası haline gelen Mac pek çok kez model ve tarzın yanı sıra isim de değiştirdi. Apple tarafından 1983 yılında geliştirilen Lisa, Apple'ın ilk bilgisayarına verilin isimdi.
 
Jobs'un ilk göz ağrılarından olan bu cihaz kızının ismini taşıyordu. 3 yılda geliştirilen Lisa'nın Apple'a maliyeti 50 milyon doları buldu. Bu yüksek maliyetin sonucu olarak da satış fiyatı 10 bin dolar oldu.
Macintosh Portable 1989 yılında gücünü bataryadan alabilen ilk Apple bilgisayar olarak geliştirildi. 7,5 kilogram ağırlığındaki bilgisayarın taşınması pek de kolay olmadı. Apple'ın 1991'de ürettiği gerçek taşınabilir "Macintosh Powerbook" harici bir disket sürücüye sahipti. Steve Jobs'un Apple'e CEO'luk döneminin ilk büyük projesi olan "iMac"1998 yılında kendisinden önceki bilgisayarların aksine tarz ve karakter sahibi bir makine oldu.
 
Teknoloji meraklıları 2002'de "iMac G4" ile farklı bir sürprizle karşılaştı. Rahatlıkla çevrilebilen monitörü ile iMac G4 yılın en yenilikçi cihazları arasına girdi. Teknoloji devi Apple 2006'da "MacBook" adında iSight web kamera, LCD ekran gibi dönemin son teknolojileri ile donatılmış yeni bir taşınabilir bilgisayarı piyasaya sürdü.
Eski modellere göre daha ince ve 27 inçlik ekran genişliğine sahip bu model ışık hızında İntel işlemci ile "Fusion Drive" hafızaya sahip bulunuyor.
 
Mac'in 30'uncu yaş gününe özel web sayfası
 
Mac'in 30'uncu yaş günü için web sitesinde özel açılış sayfası oluşturan Apple, bu özel gün için geçmişten bu güne tüm Mac'lerin yer aldığı bir zaman tüneli sundu.
 
İşte Apple'ın web sayfasında Mac'in 30'uncu yaş günü için yer alan yazı:
 
Mutlu yıllar Mac.
 
1984'te, Apple dünyaya Macintosh'u tanıttı. O oldukça kolay bir şekilde kullanılmak için tasarlandı gerçekten de insanlar onu kullanabildi. Ve o dünyayı değiştirebilmek için birkaç kişiden alınan teknolojinin gücünü herkesin eline koyma sözüyle birlikte geldi.
 
Bu söz tutuldu.
 
Bugün, 30 yıl önce hayal edilemeyen yollarla yarattık, birleştirdik, paylaştık ve öğrendik. Gelecek 30 yıl içinde ne başarabileceğimizi hayal edin.