Apple'ın kurucusu ve efsane CEO'su Steve Jobs, iPad'i ilk tanıttığında dünyada büyük yankı uyandırmıştı. İlk defa Jobs'un ellerinde dünyanın gördüğü iPad, o tarihte büyük soru işaretleri ve kuşkular ortaya çıkardı. Ancak o günlerde Jobs iddialı bir açıklama yaparak, 2010 yılında masaüstü bilgisayardan tablete geçişin hızlı olacağını belirtmişti.
Araştırma firması Gartner’ın son raporu da Jobs’un bu öngörüsünü doğrular nitelikte. Rapora göre, tablet satışları 2015 yılında masaüstü bilgisayar satışını geçecek.
Raporda, üreticiden perakendeye doğru yapılan tablet sevkiyatının 2014’teki 256 milyon adet olan seviyesinin gelecek yıl 320 milyona çıkacağın belirtildi. Masaüstü ve dizüstü bilgisayarın nakliyesi ise 276 milyondan, 2015’de 262 milyonun da altına düşecek.
Bu gerçekleşirse ilk kez tablet bilgisayar satışı PC’yi geçecek. Bu da teknoloji sektöründe çok büyük bir değişimi ifade ediyor.

Neden tablet PC?

Gartner Research Direktörü Ranjit Atwal, gelişmekte olan ülkeler ve düşük fiyatlı cihazlara ilginin tablet satışını artırdığı belirterek, alıcıların daha fazla büyük ekranlı tablet talep edeceğini, küçük ekranlara ilginin ise azalacağını kaydetti.
Atwal, “Cep telefonları daha büyüyor ve 7 inç’lik bir tabletin özelliklerinin yerin alıyor. Bu nedenle şimdi 6 inç ekrana sahip bir teleon ve 10 inç ekrana sahip bir table gerekiyor. Bu da ekran boyutlarının ilginç bir karışımı oluyor” dedi.