Yaz ayları yaklaştıkça herkes kilo verme ve fiziksel aktivitesini artırma derdine düştü. Daha ince kıyafetler ve deniz için hazır hale gelmek gerekiyor. Fakat günde, haftada ya da ayda ne kadar hareket ediyorsunuz, kaç adım atıyorsunuz, bunu artırmanız mı gerekiyor? Teknoloji de burada yardımınıza yetişiyor.

Kişisel aktivite takipçileri (fitness tracker) hedeflerinize ulaşmanızı kolaylaştırıyor. Aktivite düzeyinizi görmenizi sağlıyor. Elde ettiğiniz sonuçlar ise sizi daha fazla merdiven çıkma ve eve giden yolu uzatma yönünde motive edebilir. Daha çok bileklik şeklindeki bu cihazlar, aktivite seviyeniz hakkında sizi güncel tutuyor.

SPOR ARKADAŞLARINIZ

Hanife Baş'ın Milliyet'teki haberine göre bugün piyasadaki cihazlar artık daha akıllı. Kaç adım attığınız, kaç mil seyahat ettiğiniz, ne kadar kalori yaktığınız, uyku düzeniniz hakkında veri topluyorlar. Bazıları kalp ritminizi, kan basıncınızı da ölçüyor. Kısaca bütün bedeniniz hakkında bilgiye sahipler.

Bu cihazların tasarım ve kullanımları da farklı. Daha çok bileklik şeklinde olanları popüler. Saat şeklinde olanları da var. Küçük klips olarak yakaya, kolyeye, cebe ya da kemere takılanları da bulunuyor. Ülkemizde de önemli oranda talep gören cihazların fiyatları 200-600 TL arasında değişiyor. spor yapmak ve spora başlamak için kendilerine eşlik edecek arkadaş arayanlar için en popüler cihazları araştırdık.

22 MİLYON KİŞİ 'TEKNOLOJİ' GİYİYOR

* Denetim ve danışmanlık firması Ernst&Young’ın (EY) raporuna göre, farklı fonksiyonları bulunan giyilebilir cihazlara sahip olan kullanıcı sayısı 2013 yılında 22 milyona ulaşırken, bu rakamın 2018’de 177 milyona çıkması bekleniyor.

* Önümüzdeki dönemde aralarında sağlık ve fitness aktiviteleri için kullanılanların da bulunduğu farklı fonksiyonlara sahip ürünlerin, şu anda akıllı saatler ve gözlüklerin ön planda olduğu giyilebilir cihaz pazarının büyümesinde lokomotif etkisi yaratacağı ifade ediliyor.

* Kısa sürede 8 milyar dolar büyüklüğe erişecek olan giyilebilir web ve kişisel sağlık ürünleri toplam pazarının, 2018 yılında 102 milyar dolarlık bir değere ulaşması bekleniyor.

* Uzun vadede farklı fonksiyonların tek bir üründe toplanacağını belirten EY Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Ortağı Emre Beşli, şunları söyledi: “Piyasanın önde gelen üreticileri ürün portföylerini yeniden değerlendirecek. Mevcut akıllı telefonlar, tabletler ve giyilebilir cihazlar, fiyat ve fonksiyonellikte dönüşüm yaşayacak. Ayrıca, üreticiler arasında işbirlikleri yaşanacağını ve spor ve Moda markaları ile ortaklık kurularak işbirliği boyutunun sektör dışına taşacağını öngörüyoruz” dedi.

EGZERSİZ, KALORİ VE UYKU TAKİBİ 

Fitbit Flex: Fitbit Flex, attığınız adımlar, katettiğiniz mesafeler, yaktığınız kaloriler ve çıktığınız merdivenler dahil olmak üzere günlük tüm etkinliklerinizi ölçer. Geceleri, derin uyku ve uyanıklık düzeninizi gösteren çevrimiçi araçlarla ne kadar süre ve ne kadar iyi uyuduğunuzu izler. Alarmı titreşim şeklinde. Ter ve yağmur sıçramasına karşı dayanıklı, 10 metreye kadar su geçirmiyor. Şarj edilebilir pili var. Türkiye’de satılan cihazın boyutları 5.5-8.2 (140-209 cm) arasında değişiyor. Kablosuz olarak bilgisayar, iOS ve Android telefonlarla senkronize edilebiliyor.

Jawbone UP24: Bir fitness izleme cihazından istediğiniz her şeye sahip. Günlük aktiviteleri ve uyku verimliliğini takip ediyor. iOS ve Android cihazlarda kullanılan uygulamalarla geliyor. Bilekte çok rahat duruyor ve titreşim özelliğine sahip sessiz alarmı da var. Nasıl uyuduğunuz, hareket ettiğiniz ve beslendiğinizi görmenizi sağlar. Günlük sıvı tüketimi, daha iyi uyku düzeni, adım sayısı gibi hedeflerinizi vücut yapınızı baz alarak belirler ve günlük hedeflerinize ulaşmak için size yardımcı olur. Ülkemizde satışı olan cihaz küçük, orta ve büyük boyut seçeneğine sahip.

Misfit Shine: Sade, basit ve hafif tasarımlı. Shine, spor yaparken ihtiyaç duyulan verilere kolaylıkla erişim olanağı sunuyor. 10 gram ağırlığında alüminyumdan biçimlendirilmiş eliptik ve yassı bir takip cihazı. Bir bozuk para boyutunda, üzerinizde olduğunu dahi unutabilirsiniz. Ürün dört farklı renk seçeneğine sahip. Kıyafetinize takabileceğiniz gibi bileklik ya da kolye olarak da kullanabilirsiniz. Mıknatısıyla kıyafete de iliştiriliyor. Su geçirmez özelliği var. Koşma, yüzme ve bisiklet arasındaki farkı algılayabiliyor. Şarj edilmesi gerekmeyen cihazın içindeki pili dört ay dayanıyor.

Sony SmartBand: SWR10 fitness bilekliği sayesinde uyku süresi, yürüyüş mesafesi, bisiklet veya arabada geçen zaman, adım sayısı, nabız gibi bilgiler kayıt altında tutularak, kullanıcıların geçmiş aktivitelerini gözlemlemeleri ve geleceğe yönelik hedefler koymaları sağlanıyor. SmartBand her zaman giyilebilen bir cihaz ve suya dayanıklı. Her kıyafetinizle uyum sağlayabilecek renklere sahip. Akıllı telefonla Bluetooth aracılığıyla irtibata geçiyor. Android telefon uygulamasıyla otomatik olarak sizin fiziksel, sosyal ve eğlence aktivitelerinizi kaydediyor.