TÜBİTAK, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ve TÜSİAD işbirliğiyle bu yıl 11.si düzenlenen Teknoloji Ödülleri’nde, finale kalan 29 proje açıklandı. Türkiye’nin teknoloji geliştiren ülkeler arasında yer almasını sağlamak, yenilikçi ürünleri teşvik etmek amacıyla yapılan yarışmaya, 198 proje başvurdu. Bu sene yarışma tarihindeki en yüksek sayıya ulaşılarak, değerlendirmeye alınan 150 başvurudan 29’u finale kaldı. Finalistlerin 14’ü küçük, orta ve mikro; 15’i ise büyük ölçekli işletmelerden oluştu. Yurt çapında 19 ilden katılımın gerçekleştirildiği Teknoloji Ödülleri’ne en çok başvuru yapan iller; sırasıyla İstanbul (48), Ankara (34) ve Kocaeli (17) oldu.

             
 
Başvuruların 107’si ürün, 43’ü ise süreç odaklı Ar-Ge ve yenilik projelerinden oluşuyor. Tüm başvurulardan %43’ünün KOBİ, %57’sinin büyük firma ölçeğinde olması dikkat çekiyor. Projelerin sektörel dağılımında, bilişim (%45), makine imalat (%42), elektrik- elektronik (%20), malzeme-kimya (%18) öne çıkıyor.
 
Finale kalan projeleri tanıtmak amacıyla düzenlenen toplantıda konuşan Teknoloji Ödülleri Yürütme Kurulu Başkanı C. Müjdat Altay, “Ülkemizi kalkındıracak en önemli unsur teknoloji. Özellikle içinde bulunduğumuz orta gelir tuzağından kurtulmak, ancak inovasyon ve teknolojiyle mümkün. Hedefimiz,
Türkiye’nin sahip olduğu potansiyel doğrultusunda yenilik ve fark yaratarak, gelişmiş ülkelerin seviyesine ulaşmak; ülkemizde özgün teknoloji üretilmesini ve yerli üretim yapılmasını sağlamak. Bu noktada devlete ve tüm işverenlere önemli bir rol düşüyor. Ar-Ge merkezleri, üniversite ve sanayi gibi farklı kültürleri barındıran kuruluşların, birlikte verimli çalışma modellerini artırması, mesleki ve teknik eğitimin bu yönde planlanması gerektiği şüphesiz. Bu çalışmaların yanı sıra, Ar-Ge ihalelerinin açılması da büyük önem taşıyor. Özel ve kamu alımlarında Türk Malı’na öncelik verilmesi, göğsümüzü gere gere ‘küresel şirketlerimiz, dünyaca ünlü markalarımız var’ diyebilmemizi sağlayacak.” dedi.
 
Teknoloji Ödülleri’nin sahiplerini bulacağı Teknoloji Kongresi etkinliği, 21 Mayıs 2014 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilecek. http://teknoloji.org.tr/