Bir çok ülke çocukları geleceğe hazırlamak için ilkokul döneminde çocuklara kodlama dersleri veriyor. Almanya, İngiltere, Güney Kore, Estonya ve Amerika’nın bazı eyaletlerinde çocuklar 7 yaşından itibaren kodlama derslerini okullarında alıyor. Çocukların eğitimi ve dijitalleşen dünyada değişen eğitim sistemi ve meslekler Londra’da Vodafone Vakfı’nın 25’inci yıl etkinliklerinde de gündemdeydi.

Türkiye’de de son zamanlarda konuşulan “kodlama” eğitimine Türkiye Vodafone Vakfı da el uzatacak. Dünya genelinde 27 ülkede faaliyet gösteren, bu yıl 25’inci yılını kutlayan, 25 yılda 1 milyar dolarlık sosyal yardım yapan, merkezi Londra’da bulunan Vodafone Vakfı 2007 yılından bu yana da Türkiye’de faaliyet gösteriyor.

İYİLİĞE BAĞLAN

Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel, Londra’da gerçekleştirilen 25’inci yıl kutlamalarında vakfın Türkiye’de kısa süre sonra başlatacağı yeni projelerini paylaştı. Türkiye’de daha önce de eğitim çalışmaları yapan, AÇEV gibi derneklerle çalışan Türkiye Vodafone Vakfı bu kez kodlama yaşındaki çocukları hedefliyor. Türkiye Vodafone Vakfı “Dijital Kalkınma Seferberliği” başlatarak çocuklara kodlama eğitimi verecek. Daha iyi bir gelecek için toplulukları birbirine bağlamak üzere ilan ettiği  “Connecting for Good” (İyiliğe bağlan) vizyonu doğrultusunda çalışan vakıf Türkiye’de de yalnızca teknolojiyi kullanan değil, üreten çocuklar hedefi için “kodlama”nın önemine dikkat çekecek. 

ÜCRETSİZ EĞİTİM HAKKI

Vodafone Vakfı’nın 25. yıldönümü nedeniyle Londra’da düzenlenen etkinliğe, Vodafone Grubu İcra Kurulu Başkanı Vittorio Colao, Vodafone Grup Vakfı Direktörü Andrew Dunnet, Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel ve Türkiye Vodafone Vakfı Başkan Yardımcısı Gizem Keçeci de katıldı. Vodafone Grubu İcra Kurulu Başkanı Vittorio Colao, “Vodafone olarak, eğitimin temel bir insan hakkı olduğuna, teknolojinin daha iyi eğitim imkânları sunulmasında önemli rol oynadığına inanıyoruz. Bu anlayışla, öğrencilerin mobil teknolojileri kullanarak ücretsiz eğitim olanaklarından yararlanmasını mümkün kılıyoruz” dedi.

1 MİLYAR İNSANA DOKUNACAĞIZ

VODAFONE Vakfı Direktörü Andrew Dunnett ise “Vodafone Vakfı olarak, 25 yıldır tüm dünyada insanların hayatlarını olumlu yönde değiştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bugünden yarına dönüşümsel bir değişim yaratmak amacıyla oluşturduğumuz yeni ‘Connecting for Good’ vizyonumuzla 2020 yılına kadar 1 milyar insanın hayatına dokunmayı hedefliyoruz. Dijital Kalkınma Seferberliği’ni Türkiye’de dijital yarına hazır nesillerin yetiştirilmesi bakımından çok değerli bir adım olarak değerlendiriyor ve bu girişimin daha iyi bir gelecek hedefimize önemli katkıları olacağına inanıyoruz” açıklamasında bulundu. Vodafone Vakfı ayrıca, 2020’ye kadar 1 milyar insanın hayatına dokunmayı da hedefliyor. 

SOMA PROJESİ DE LONDRA’DA ANLATILDI

LONDRA’da düzenlenen 25’inci yıl kutlamalarında Vodafone Vakfı farklı ülkelerde yürütülen sosyal sorumluluk projelerinden görüntülerin yer aldığı ve sunumların yapıldığı bir etkinlik düzenledi. Dijital ortamda tanıtılan projeler arasında Türkiye Vodafone Vakfı’nın Soma’da gerçekleştirdiği Önce Kadın projesi de vardı. Tanzanya ve Kenya gibi ülkelerde gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projelerinin de tanıtıldığı gecede, Vodafone Vakfı’nın vizyonu dijital ortamda anlatıldı. 

EBEVEYNLERİN YÜZDE 90’I İSTİYOR

Mark Zuckerberg, Bill Gates gibi isimlerin desteğiyle 2013’te kurulan ‘code.org’ oluşumuna göre, ebeveynlerin yüzde 90’ı okullarda kodlama okutulmasını istiyor. 

10 ebeveynden 9’u çocuklarının bilgisayar bilimi üzerine eğitim görmesini arzu ediyor. 

4 okuldan 1’inde bilgisayar programlama öğretiliyor.

ALO COLDPLAY!

25’inci yıl kutlamalarının sürprizi de ünlü Britanyalı rock grubu Coldplay ile yapılan bağlantı oldu. Grubun kurucularından Chris Martin’in esprileri kutlamalara renk kattı. Mevlana’dan ilham aldığını açıklayan Coldplay’in solisti Chris Martin Mevlana’nın hayatını değiştirdiğini söyleyen bir sanatçı.

KIZ ÖĞRENCİLER ÖNCELİKLİ

TÜRKİYE Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel, bugüne kadar kadınlar, engelliler üzerine yaptıkları çalışmaları anlatırken toplamda 3 milyonu aşkın kadın ve engellinin hayatına dokunduklarını söyledi. 2007 yılından bu yana Türkiye’de 27 milyon liralık sosyal yatırım yaptıkları bilgisini veren Süel, amaçlarının yalnızca teknoloji tüketen değil teknoloji üreten bireyler yaratmak olduğunu vurgulayarak, bu amaçla “Dijital Kalkınma Seferberliği” başlattıklarını duyurdu. 2017 yılında vakfın Türkiye’deki 10’uncu yılını kutlayacaklarını aktaran Süel, “Kodlama eğitimini yaygınlaştırmayı, farklı kuruluşlarla ve bu işin eğitimini en iyi şekilde verecek organizasyonlarla biraraya gelerek farklı bölgelerdeki çocuklara ulaşmayı amaçlıyoruz” dedi. Süel, Dijital Kalkınma Seferberliği’nin en önemli ayağının da kız çocuklarına yönelik eğitim olacağını aktarırken şu bilgileri verdi: “Araştırmalara göre, BT işletme teknisyenlerinin sadece yüzde 30’u, BİT yöneticilerinin sadece yüzde 15’i ve BT strateji ve planlama uzmanlarının sadece yüzde 11’i kadın. Diğer yandan, kadınların bilişim sektöründe daha fazla yer almasının sadece AB ekonomisine yıllık katkısının 9 milyar Euro olacağı öngörülüyor. Biz de bu oranların artırılması ve kız çocuklarının bilişim ve teknolojiyi kariyer planları arasına almaya teşvik edilmesi gerektiğine inanıyoruz.Kız öğrencilere yönelik programımızın önemli bir bölümünü kodlama eğitimi oluşturacak.” (Hürriyet / Elif Ergu)