İnternet üzerinden film izletme sektöründeki kıyasıya rekabette Türk girişimci Efe Çakarel'in MUBU'si, ünlü Netflix'in yapamadığını başardı. Ahmet Can'ın konuyla ilgili Hürriyet'te yer alan haberi şöyle: 

İnternet üzerinden izlenen film platformları arasında kıyasıya bir mücadele var. Bir yanda dünya devi Netflix, diğer yanda Türk girişimci Efe Çakarel’in kurduğu MUBI... Çakarel, aldığı yatırımla ABD film pazarını zorlayan Çin’e girerek dünya devi Netflix’in yapamadığını hayata geçirmiş oldu. 

BİR Türk girişimci düşünün ki, dünyanın en büyük şirketine çalım atarak önemli bir hamle gerçekleştiriyor. Aylık abonelikle internet üzerinden film izlenmesini sağlayan MUBI’nin kurucusu Efe Çakarel’den bahsediyoruz.

Bu alanda dünyanın en büyük şirketi olan Netflix, Türkiye dahil olmak üzere yaklaşık 130 ülkede hizmet vermeye başladı. Ancak bu ülkelerin arasında Çin yoktu. Çakarel ise en büyük rakibinden farklı bir yol izleyerek MUBI’yi Çin’deki kullanıcılarla buluşturmaya karar verdi. Bunun için Çinli bir yatırımcıdan fon desteği alan Çakarel, Hong Kong merkezli medya şirketi Huanxi’den 50 milyon dolar yatırım aldı ve şirketin değerini de 125 milyon dolara çıkardı. Böylece MUBI, dünya devi Netflix’in yapamadığını hayata geçirmiş oldu.

ABD’Yİ GEÇEBİLİR

MUBI’nin bu hamlesinden sonra şirketin kurucusu ve CEO’su Efe Çakarel’e işin sırrını sorduk. Bu hamlenin arkasında Çin’deki film sektörünün hızla büyümesi ve ABD’yi sollayacağı olduğunu belirten Çakarel, “Gişe gelirleri itibarıyla ABD film pazarı son bir yılda yüzde 4-5 oranında büyürken, bu oran Çin için yüzde 40. Bu hızla giderse Çin tam tamına bir yıl içinde Amerika’yı da geçerek dünyanın en büyük film pazarı olacak. Gişe gelirlerine paralel olarak online film servislerine olan ilgi ve ihtiyaç da inanılmaz bir yükseliş içinde. Bu çerçeveden bakınca dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin sinema açısından da eşsiz bir pazar niteliğinde” dedi.

Netflix ile farklarına değinen Çakarel, şunları söyledi: “Televizyon odaklı Netflix’in film seçkisi alabildiğine sıradan filmlerden oluşuyor. MUBI ise bağımsız ve ödüllü filmlere, kült ve klasiklere yönelik çok özel bir seçkiyi sinema seyircisiyle buluşturarak niş bir hizmete imza atıyor. Çin pazarına Netflix’ten önce hem de çok güçlü bir şekilde girmemiz bir tarafa, verdiğimiz hizmet açısından da Çin’de önemli bir tabana ulaşabileceğimize inanıyoruz.” 

FIRSAT YARATTI

Çin’in dev internet firmalarının egemenliğinde ve çok zor bir pazar olduğunu söyleyen Çakarel, “Bu yüzden ‘Crouching Tiger’, ‘Hidden Dragon’ ve ‘Journey To The West’ gibi tüm dünyada inanılmaz hasılat rakamlarına ulaşmış dev yapımların altında imzası bulunan Dong Ping’e ait Huanxi Media Group ile yola çıktık. Huanxi, MUBI Çin’e 40 milyon dolar, MUBI markasına da 10 milyon dolar yatırım yaptı ve en büyük hedefimiz olan büyüme noktasında bize çok değerli bir fırsat yarattı. MUBI’nin benzersiz film kataloğundan, ülkeden ülkeye değişen seçkimize imza atan içerik ekibimizin eşsiz deneyiminden ve kullanıcı dostu platformumuzun tüm avantajlarından sonuna kadar faydalanacağımız yepyeni bir macera bekliyor bizi” diye konuştu. 

Çinli filmler solluyor

SİNEMA sanatının en güzel ve en yaratıcı örneklerini Çinli sinemaseverlerin beğenisine sunacaklarını dile getiren Çakarel, “İleride parmakla gösterilen, dünyanın en seçkin film platformu olma yolunda çok önemli bir mesafe katedeceğiz. ‘Lost In Hong Kong’ isimli Çin filmi bundan birkaç ay önce 255 milyon dolarlık gişe geliriyle tüm sinema dünyasını şaşkınlığa uğrattı. Yeni Star Wars filminin Amerika’da açılışını bile gölgede bırakan bir başarı bu. Çin sineması inanılmaz bir yükselişte. Buradan hareketle, MUBI Çin programında, dünyanın dört bir yanından, izleyenlerin kalbine dokunacak nitelikte filmlerin yanı sıra çok sayıda Çin filmine de yer vereceğimizi müjdeleyebilirim. Birkaç ay içerisinde hayata geçireceğimiz MUBI Çin’i iple çekiyoruz” dedi.

Her gün yeni bir film

MUBI’nin rakiplerine göre en büyük özelliği kullanıcılarına her gün yeni bir film sunması. Eklenen her film ise izlenebilmek için 30 gün boyunca MUBI üzerinde kalıyor. Şu anda 200 ülkedeki kullanıcılara açık olan film servisi, Türkiye’de de kullanılabiliyor. Bilgisayar, oyun konsolu, tablet ve akıllı telefonlarda film izlenebilmesine imkân veren MUBI’nin Türkiye’deki aylık ücreti ise 10.99 TL.