Rekabet Kurumu Türk Telekom hakkında yürütülen soruşturmanın sonucunu paylaştı. Rekabet Kurumu yaptığı soruşturmada Türk Telekom’un 4054 sayılı Kanun’un 6. maddesini ihlal etmediğine oybirliği ile karar verildi.
 
Rekabet Kurumu açıklamasının tam metni
 
Türk Telekomünikasyon A.Ş. (TTAŞ)’nin nihai kullanıcıya yönelik perakende tarifelerini, uzak mesafe telefon hizmeti işletmecilerine yönelik toptan tarifelerinin altında belirlemek suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’u ihlal edip etmediğinin tespiti için yürütülen soruşturma tamamlandı.
 
Soruşturma, daha önce konuya ilişkin olarak verilen 11.09.2008 tarih ve 08-52/792-321 sayılı Kurul kararının Danıştay 13. Dairesi tarafından iptal edilmesi üzerine başlatılmıştı. Bahse konu Kurul kararında TTAŞ’ın toptan ve perakende tarifelerinin  kararın verildiği tarihteki adı ile Telekomünikasyon Kurumu (BTK) tarafından belirlendiği/onaylandığı, bu sebeple 4054 sayılı Kanun çerçevesinde herhangi bir işlem tesis edilemeyeceği sonucuna ulaşılarak TTAŞ hakkında soruşturma açılmamasına karar verilmişti.
 
Bunun üzerine şikayetçi Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği tarafından yargı yoluna başvurulmuş. Danıştay 13. Dairesi ise, 08.05.2012 tarihinde 2008/14245 E., 2012/960 K. sayı ile Kurul kararının iptaline karar vermişti.
 
Danıştay 13. Dairesinin kararında, düzenleyici kuruluşlar ile Rekabet Kurumunun görev alanının sınırları değerlendirilmiş, tarifelerin BTK tarafından onaylandığı ve/veya belirlendiğine, fakat fiyat sıkıştırmasına ilişkin yapılan başvurular hakkında BTK tarafından herhangi bir somut işlem tesis edilmediğine, ilgili telekomünikasyon mevzuatı incelendiğinde de kararın tesis edildiği dönemde yürürlükte bulunan tarifelere ilişkin yönetmelik ve ilgili diğer mevzuatta fiyat sıkıştırmasının tespitine ve yaptırım uygulanmasına yönelik herhangi bir hüküm bulunmadığına, dolayısıyla TTAŞ’ın yapabileceği fiyat indirimleri yoluyla fiyat sıkıştırmasına sebebiyet verme ihtimalinin bulunduğuna dikkat çekilmişti.
 
Ayrıca BTK tarafından onaylanan/belirlenen tarifelerden kaynaklandığı gerekçesiyle 4054 sayılı Kanun uygulamasından bağışık tutulmasının, gerçekleşebilecek rekabet ihlallerinin yaptırımsız kalması sonucunu doğurabileceği, şikayete konu iddialara ilişkin davranışların varlığı ve bu davranışların hakim durumun kötüye kullanılması niteliğinde olduğunun saptanması veya bu duruma yönelik somut delillere ulaşılması halinde, konu hakkında soruşturma zaman aşımı süresi içinde Rekabet Kurulunca soruşturma açılması ve ihlalin tespiti halinde yaptırım uygulanmasının önünde bir engel bulunmadığı ifade edilmişti.
 
Bunun üzerine yürütülen önaraştırma sonucunda başlatılan soruşturma safhasında uzak mesafe telefon hizmeti maliyetleri ile alternatif operatörlerin maliyetleri incelendi, gelir-maliyet karşılaştırması yapıldı.
 
22.01.2014 tarihinde Rekabet Kurulunca dosyanın müzakeresi sonucunda;
 
Türk Telekomünikasyon A.Ş.’nin nihai kullanıcıya yönelik perakende tarifelerini, uzak mesafe telefon hizmeti işletmecilerine yönelik toptan tarifelerinin altında belirlemek suretiyle 4054 sayılı Kanun’un 6. maddesini ihlal etmediğine oybirliği ile karar verildi.