Teknoloji ve dijitalleşme bir yandan hayatı beklenmedik kadar hızla kolaylaştırırken diğer yandan da banka hesaplarından kişisel sağlık verilerine, trafik güvenliğinden şirket sırlarına kadar pek çok şeyi tehdit ediyor. KPMG’nin hazırladığı Bireysel Siber Farkındalık Araştırmasına göre, fidye yazılım saldırıları geçen yıl bireysel kullanıcılar ve şirketlere 5 milyar dolara mal oldu. ‘WannaCry’, ‘BadRabbit’ gibi saldırılarda Avrupa’da en büyük zararı Türkiye gördü. KPMG Türkiye Bilgi Sistemleri Risk Yönetimi Bölüm Başkam Sinem Cantürk, fidye yazılım saldırılarına karşı en etkili tedbirin yedekleme olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Dünya okul müfredatlarına siber güvenlik dersleri eklenmesini konuşuyor. Türkiye de bunu gündeme almalı.”

Trend Micro’nun 2017 Güvenlik Raporu’na göre ise 20l6’dan 2017’ye kadar yeni nesil fidye yazılımlarında yüzde 32 artış oldu. Türkiye, 2017’de bölgesel birinciliği diğer ülkelere bırakmadı. Avrupa ülkelerinin toplam fidye yazılım saldırısına uğrama yüzdesi küresel rakamın yüzde 23,65’ini oluşturuyor. Türkiye yüzde 15,85’lik oranla, Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada. Dünyada ise altıncı sırada.

Kripto para birimleri, değerlerinin yükselişi ile birlikte siber suçlar da artıyor. Bitdefender Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu’ya göre, Bitcoin fenomeni, kripto para birimini

anlayan neredeyse herkesin zihnini ele geçirdi ve son zamanlarda sıkça görüldüğü üzere, madencilik yapma olanağına sahip olanlar, bu fırsatı kaçırmıyor. Birçok kişi evlerine yüksek işlemci (CPU) ve ekran kartı (GPU) bulunan sistemler kurarak kripto para madenciliği yapmaya başladı. Ancak bu sistemlerin kurulması oldukça maliyetli ve yüksek hızda çalıştıkları için çok fazla elektrik tüketimine neden oluyor.

Şirketlerde kullanılan sistemlerin ise evlerde kullanılan kişisel sistemlerden daha fazla işlem gücüne sahip olduğu aşikar. Bu durum da insanları, şirket bilgisayarlarında kripto para madenciliği yapmaya itiyor. Şirket kaynaklarını madencilik yapmak için gizlice kullananlar sadece şirket içinden kişilerle de sınırlı kalmıyor. Son olarak Tesla’nın bulut sunucularının, hacker’lar tarafından kripto para madenciliği için kullanıldığı ortaya çıktı. Hackerlar, Tesla’nın Amazon tarafından sağlanan bulut servisine herhangi bir şifre koruması olmadan kolayca erişerek madencilik yaptılar.

Siber suçluların dijital para birimleri üzerinden kazanç elde etmesinin en gizli yollarından biri ise Cryptojacking. “işinizi Kullanıcılarınızın CPU Gücüyle Paraya Dönüştürün” sloganıyla çıkan web sitesi tabanlı kripto madencisi Coinhive’nin, Buenos Aires’teki bir kafenin kullanıcı bağlantılarını ve çevrimiçi video sitelerini ele geçirdiği ortaya çıkmıştı. Akkoyunlu, “2018 Mayıs ortası itibariyle, 1550’den fazla kripto para birimi toplam 320 milyar dolar değere sahip. Ancak cryptojacking demlen illegal kripto para madenciliği yöntemleriyle, madencilerin kripto para kazanma hırsı şirketler için bir güvenlik tehdidine dönüşerek itibar ve iş devamlılığıyla ilgili büyük sorun yaratabiliyor “diyor. 

Ocak 2018 Google Tüketici Barometresi'ne göre;

*Yeni teknolojilerin risk değil, fırsat yarattığına inananların oranı yüzde 70.

*Siber suçların dünya genelinde verdiği zarar, 2021 yılında 6 trilyon dolara ulaşacak.

*Siber saldırılar ancak 299 gün sonra fark edilebiliyor ya da engellenebiliyor.

*Fidye yazılım saldırılarının yüzde 99'ü e-posta üzerinden gerçekleşiyor. 

(EZGİ DİLEKÇİ/FORTUNE TÜRKİYE DERGİSİ)