Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, geçtiğimiz eylül ayında Azerbaycan Ekoloji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü’ne resmi bir yazı göndererek Uzaktan Algılama Merkezi tarafından gerçekleştirilen bilimsel ve teknik metotlardan faydalanılmak istendiği belirtti. Yıldız şunları söyledi:
 
Tekno gösterge...
 
“Bu amaçla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın uygun görüşü doğrultusunda şubat ayında her iki kurum tarafından Türkiye  Azerbaycan Jeolojik Uzaktan Algılama ve Teknik İşbirliği Projesi Protokolü imzalanarak çalışmalara başlandı. Protokol uyarınca, Azerbaycan’da Uzaktan Algılama laboratuarı kurularak, MGKX  personeline gerekli eğitimler verilecek. Uzaktan algılama analizleri ile uydu verilerinin işlenmesi teknolojisi, Azerbaycan’da bir demir yatağı üzerinde uygulanacak.
Belirlenecek bir sahaya ait uydu görüntüsü, analiz edilerek, alınan sonuçlara göre çalışmalar MTA personeli ile birlikte yapılacak. Uzaktan Algılama Merkezi aracılığıyla bugüne kadar 18 ülkeden 208 katılımcıya uzaktan algılama eğitimi verildi. Bu durum  ülkemizin gelişmişlik düzeyinin en belirgin göstergesi. Bugüne kadar teknoloji ithal eden bir ülke iken, artık teknoloji ihraç eden bir ülke haline geldik. Geldiğimiz bu nokta ülkemizin tanıtımı ve bölgedeki konumu açısından da büyük önem arzediyor. Halen pek çok ülkeden eğitim ve ortak proje yürüt ülmesi için talepler geliyor. Son yıllarda bu amaçla birçok işbirliği ve proje anlaşması imzalandı.”
1975 yılında MTA’nın önderliğinde kurulan Uzaktan Algılama Laboratuarı teknolojik açıdan bugüne kadar 5 kez yenilendi.
 
Gözleme tezgâhında
 
Hafta sonu tatili için Beypazarı ilçesine gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, konakların bulunduğu sokaklarda gezinti yaptı. Bakan Yıldız, bir gözleme salonunda tezgâhın başına geçerek, vatandaşlara gözleme ikramında bulundu.