İstanbul Sanayi Odası (İSO) sanayi kongresinde konuşan İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, başarı hikayesini yazdıran sistemin Türkiye’de kurulamadığına, Apple’ın kurucusu Steve Jobs’un Türkiye’de yaşasa “başarılı olamayacağını” fikrinden yola çıkarak anlattı

Okyay, Türkiye’nin 2013 yılından bu yana yüksek teknoloji ticaretinde 55 milyar dolar açık verdiğine dikkat çekerek, “Vasatlığı bundan daha iyi açıklayacak bir rakam aramak gereksiz” dedi. 

Finlandiya’nın sırrı eğitim

“Steve Jobs, Türkiye’de bu sistem içinde doğup, burada yaşasaydı acaba aynı başarıyı yakalayabilir miydi, bir düşünün” diye soran Zeynep Bodur Okyay, “Benim cevabım hayır. Çünkü Jobs’a başarı hikayesini yazdıran sistemi, Türkiye’de mevcut kılamadık, kılamıyoruz. Sistemimiz sorunlu. Vasatlıktan çıkmamız için bu coğrafyadan çok daha fazla sıra dışı başarı hikayesi çıkaracak bir üretim eko sistemi kurmamız şart” dedi.
Kongrede konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “Herhangi bir önemli sorunu çözmenin yolu, bize benzeyenlerden ziyade benzemeyenlerle sağlanacak diyalog, müzakere ve işbirliğinden geçmektedir. Birlikte yaratma gücünü kazananlar, 21. yüzyılı şekillendirmeye katkı yapacaktır” diye konuştu.
Konuşmasında, “Biz de Türkiye gibi vasatlıkla karşı karşıyayız” diyen Finlandiya Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Risto Penttila, Finlandiya’nın sırrının okulda kaliteli eğitim olduğunu dile getirdi.