Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye Uzay Ajansı'nın kurulmasına ilişkin, "Türksat 5A ve 5B ile birlikte yerli ürün katkısını, milli ürün katkısını artırarak, ülkemizde de artık uydu parçalarını üretebilir hale geleceğiz ve Türksat 6A'yı inşallah tamamen milli ve yerli katkılarla ülkemizde üretmiş olacağız." dedi.

Başbakan Binali Yıldırım'ın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı döneminde uzay ve havacılık konusunda çalışmaların yapıldığını hatırlatan Arslan, "Biz, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bağlı olarak Uzay ve Havacılık Teknolojileri Genel Müdürlüğünü kurduk" dedi.

Türkiye Uzay Ajansı Kanun Tasarısı'nın TBMM’ye gittiğini anımsatan Arslan, Sanayi Komisyonu'na teşekkürlerini ileterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gerek komisyon başkanımız gerek komisyon üyeleri, görüşleriyle, önerileriyle, sorularıyla ciddi katkılar verdiler. 27 maddeden oluşan ve 5 geçici maddesi olan Türkiye Uzay Ajansı Kanun Tasarısı arkadaşların önerileri, fikirleri çerçevesinde komisyondaki değişikliklerle birlikte genel kurula gidecek şekilde komisyondan geçti. İnşallah 10 gün içerisinde genel kurulun gündemine gelecek, genel kurul da Uzay Ajansı Kanun Tasarısının kabul edilip kanunlaştırması durumunda biz uzayda yerimizi alacağız."

"Türksat 6A'yı milli ve yerli katkılarla ülkemizde üretmiş olacağız"

12 ülkenin uydu fırlatma kabiliyetine sahip olduğunu söyleyen Arslan, Türkiye'nin de Uzay Ajansıyla bu ülkeler arasına gireceğini kaydetti. Özellikle astronot eğitimi dahil, birçok konuda bu ülkeler arasında yer alacaklarını anlatan Arslan, şöyle devam etti:

"Uzaya uydu fırlatma kabiliyeti dahil ki bugün dünyada 12 ülke uydu fırlatma kabiliyetine sahip, bunların arasına girmiş olacağız. Zaten kendi uydumuzu üretmekle ilgili geçmişten beri düşüncelerimiz vardı. Biz yaklaşık 10 yıldır ürettiğimiz uydularda Türk mühendislerinin bu yeteneğini ve bu yetkinliğini kazanabilmesi adına mühendislerimizi dünyanın her yerinde üretim safhalarında da bulunduruyorduk. Mühendislerimiz gerekli yetkinliğe sahip oldular. Ülkemizde bu yetkinlikte gerekli eğitimli, donanımlı personel var artık. Türksat 5A ve 5B ile birlikte yerli ürün katkısını, milli ürün katkısını artırarak ülkemizde de artık uydu parçalarını üretebilir hale geleceğiz ve Türksat 6A'yı inşallah tamamen milli ve yerli katkılarla ülkemizde üretmiş olacağız. Dolayısıyla Türkiye Uzay Ajansıyla birlikte bundan sonra uydu üreten, uydu fırlatan ama bununla yetinmeyip uydu ihraç eden bir ülke haline gelmek istiyoruz. Tabii sadece uydu yapmak yetmiyor. Bunların fırlatılabilme kapasitesi ve kabiliyeti de ülkeler için çok önemli. Bu sektörde avantaj sağlamış oluyor. Biz de inşallah Türkiye Uzay Ajansıyla birlikte artık fırlatma kabiliyetine de haiz bir ülke olacağız."