İnternetin özgürlükçü kuşu ABD’li Twitter, Türkiye gündeminden düşmüyor. Geçen perşembe gününden bu yana Twitter’a erişim engellendi. Olay Amerika ve Avrupa cephesinde de yankı buldu. Ama sanırım Türkiye’de Twitter’ın kökü kazılmaya başladı.
Ne demişti Başbakan Tayyip Erdoğan; “Twitter, mwitter hepsinin kökünü kazıyacağız.” Bu söylemle gelen kapatma kararı sonrası geçen hafta perşembe günü, yasağa tepki olarak gönderilen Tweet sayısında bırakın düşüşü, az da olsa artış bile yaşanmıştı.  Ama aradan süre geçti. İşin renginin böyle olmadığı yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Gelen son rakamlara bakıldığında açıkça söylenebilir ki, “Türkiye’de Twitter’ın kökü kazılıyor!”
 
Rakamlara bakalım...
 
Twitter’la ilgili elde iki veri var.
Birincisi Türkiye’de bilgisayar, cep telefonu ve tablet PC kullanarak internete bağlanıp sosyal medyaya girenleri gösteriyor. Rakamlar tüm dünyada internet trafiği adına ülke istatistiklerini tutan GlobalStats’ın verileri.
İkincisi ise Twitter aleminde atılan tüm Türkçe Twett’leri kapsıyor.
Bu ne demek: Yani sadece Türkiye’deki kullanıcıların değil, yurtdışındaki ülkelerden kaynaklı Türkçe gönderimlerinin toplamını gösteriyor. Bu rakamlar ise uluslararası ölçüm şirketi Semiaocast’a ait.
Gelelim halimize...


 
Facebook’a ilgi zirve yaptı
 
Türkiye’de sosyal medya denildiğinde en çok kullanılan site hiç şüphesi Facebook. -Grafikteki mavi çizgili tablo-
Yasağın başladığı perşembe günü bilgisayar, cep telefonu ve tablet PC yoluyla sosyal medyaya erişim sağlayan Türkiye’deki her 100 kullanıcıdan 74’ü Facebook’a giriyordu. 17’si ise Twitter’a.
Yasak başlamadan önceki günlerde de rakamlar buralara yakın seviyelerde seyrediyordu. Üç gün sonraya yani pazar gününe bakıldığında tabloda dramatik değişimler yaşandığı görülüyor.
Twitter kullanımı şok düşüşle sarsılırken, Facebook cephesinde sıçrama var.
 
Kullanıcılar bir anda uçtu!
 
Yasak  sonrası sosyal medyadaki her 100 kişinin 81’i Facebook’a girerken, daha önce 17 olan Twitter’a erişim rakamı  4’e kadar düşüyor.
Tüm bunlar şu anlama geliyor: Yasak başladıktan sonra Türkiye’de sosyal medyaya giren her 100 kişiden 13’ü Twitter’la bir şekilde -Ya Başbakan’ın sözlerine uyarak, ya da teknik sorun engelini aşamayarak- vedalaşmış durumda.
 
Dakikada 21.600 Tweet
 
Şimdiki veriler ise tüm dünyayı kapsıyor. -Sarı çizgili tablo-
ABD’den, İngiltere’den, onlarca farklı ülkeden gönderilen Türkçe Tweet’ler...
Engellemenin başladığı 20 Mart’ta Türkçe Tweet sayısı bir önceki haftanın aynı günüyle karşılaştırıldığında bir düşüş yok. Hatta o gün bir ara saatte atılan Tweet sayısı 1.3 milyona ulaşıyor. Bu, dakikada 21.600 Tweet’e karşılık geliyor.
Gün boyunca gönderilen Tweet’lerin toplamı bir önceki haftanın aynı günüyle benzer trendde 14 milyonu aşıyor.
Sonraki günlerde, en yoğun saate bakıldığında cuma günü 750 bin, cumartesi 760 bin, pazar günü 670 bin Tweet’e ulaşıldığı dikkat çekiyor. Semiocast’in tablosu bize pazartesi günü saat 15.00’e kadar veri sağlıyor. Buna göre en yoğun saatte 500 bin Tweet gönderiliyor.
Türkiye’de yaklaşık 10 milyon Twitter kullanıcısı var. Ancak çoğunluğu aktif olarak kullanmıyor. Twitter engelinin ardından kullanıcılar DNS ve VPN teknikleri üzerinden yasakları aşarak Tweet göndermeye devam ediyor.
 
Tablo gerçekten vahim...
 
Rakamlar gösteriyor ki, kullanıcı tarafında ciddi kayıp var. İlk gün gelen tepki Tweet’lerini saymazsak, sonrasındaki günlerde yarı yarıya varan ciddi düşüşler olduğu görülüyor.
Tablo vahim...
Umut edelim, Başbakan’ın “hepsini kazıyacağız” sözleri yakında Facebook ve YouTube yasaklarına yol açmasın.
 
Şükrü Andaç - Milliyet