Gece geç saatlerde Türkiye’den avukat arayışına giren Twitter, bilişim davalarının tecrübeli isimlerden Av. Gönenç Gürkaynak ile anlaştı. Av. Gürkaynak, sabah saatlerinde Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’yla (TİB) görüşmek için Ankara'ya gitti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Gürkaynak, Twitter’ın Türkiye’deki avukatı olduğunu doğruladı. Twitter’ın çözüm için harekete geçtiğini belirten Gürkaynak, görüşmelerin şu anda sürdüğünü ifade etti. Gürkaynak, daha önce YouTube’un kapatılması davasında görev yapan isimler arasında yer almıştı.

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ HAREKETE GEÇTİ

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da twitter yasağının "yok hükmünde" olduğunu belirterek, 12 milyon twitter kullanıcısını mağdur eden kararın "Acilen kaldırılması" için İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurduklarını ve kararı verenlerle uygulayanlar hakkında suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı. Feyzioğlu, "Twittera erişimin engellenmesi kararı yok hükmündedir. Kararı verenler ve uygulayanlar suç işlemiştir" dedi.
 
HSYK VE ANKARA BAŞSAVCILIĞINA SUÇ DUYURUSU
 
Feyzioğlu, “yok hükmündeki” bu kararı veren ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndaki savcılar, Ankara ve Samsun’daki kararı veren hakimler hakkında, “insan haklarını ihlal ettikleri” gerekçesiyle HSYK’ya ve “yok hükmündeki” bu kararı uygulayan TİB yetkilileri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarını da açıkladı.
 
Feyzioğlu'nun twitter açıklaması şöyle:
 
"TMK 10. maddesi ile görevli olup, söz konusu maddenin yürürlükten kaldırılmasıyla birlikte, dosya devri dışında hiçbir işlem yapma yetkisi bulunmayan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın internet sitelerine erişimin engellenmesine ilişkin kararı yok hükmündedir.
 
MİLYONLARCA YURTTAŞIMIZ MAĞDUR
 
Söz konusu yasaklama kararıyla Türkiye Barolar Birliği ve milyonlarca yurttaşımız kendileriyle hiçbir ilgisi olmayan, ne olduğunu dahi bilmediğimiz bir sebeple Twitter’a erişememekte ve mağdur olmaktadır.
 
GENEL ERİŞİM YASAĞI AİHS'E AYKIRI
 
Twitter’a genel bir erişim yasağı konulması, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne, Anayasa’ya ve inernet düzenlemelerini de içeren 5651 sayılı Kanun’a aykırıdır.
 
ACİLEN KALDIRILMASINI İSTEDİK
 
Türkiye Barolar Birliği, Twitter’a erişimin engellenmesine dair kararın acilen kaldırılması talebiyle İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na itiraz başvurusunda bulunmuştur.
 
SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK
 
Ayrıca yok hükmündeki bu kararı veren ilgili savcılar ve on milyonlarca insanımızın insan haklarını ihlal eden sorumlu hakimler hakkında HSYK’ya; yine yok hükmündeki bu kararı uygulayan TİB yetkilileri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştur.
 
BTK'YA TWITTER BAŞVURUSU
 
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın önceki günü Bursa mitingde “Twitter mivitır hepsinin kökünü kazıyacağız” demesinin ardından gece saatlerinde paylaşım sitesine erişim engellenmesi deprem yaratırken, Ankara Barosu’ndan twitter kullanıcısı olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kruumu’na (BTK) jet hızıyla ilginç bir başvuru geldi.
 
Ankara’daki genel arama kararını da itiraz edip kaldırtan Ankara Barosu Başkanı Sema Aksoy, mahkeme kararının sadece linklere erişimi yasakladığı, internete ve twittera girişin yasaklanmasının hukuka aykırı olduğu ve kaldırılması için BTK’ya başvurduklarını söyledi. Aksoy, İstanbul ve Samsun’daki üst mahkemelere de kararın kaldırılması için itiraz edeceklerini de açıkladı. Aksoy, Hürriyet Dünyası’na şu değerlendirmeyi yaptı: