Türkiye Vodafone Vakfı “Teknoloji Hayatın Hizmetinde” vizyonuyla engelli bireylere yönelik hayata geçirdiği yatırımlara bir yenisini daha ekledi. Engellilerin hayata eşit katılımı için 2008 yılında Düşler Kulübü’nü kurarak bu alanda çok sayıda projeye imza atan Vakıf, Düşler Kulübü çatısı altındaki Düşler Akademisi’ne İstanbul Ataşehir’den sonra bir merkez daha kazandırdı. Antalya’nın Kaş beldesinde Türkiye’nin en büyük engelsiz yaşam merkezi olarak kurulan Düşler Akademisi Kaş’ta, eğitim, sanat, spor ve rekreasyon alanlarında hizmet verilecek. Düşler Akademisi Kaş, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt, Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel,  Alternatif Yaşam Derneği (AYDER) Başkanı Ercan Tutal ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) İstanbul Ofisi Yöneticisi Hansın Doğan’ın katılımlarıyla gerçekleştirilen törenle hizmete açıldı. Düşler Akademisi Kaş’ın faaliyete geçmesiyle, Vakfın Türkiye’deki en büyük sosyal sorumluluk projesi olan Düşler Akademisi’ne yaptığı yatırım 3 Milyon TL’yi buldu.


 
Türkiye’nin en büyük engelsiz yaşam merkezi
 
Düşler Akademisi Kaş, Türkiye’nin engellilere yönelik en geniş kapsamlı yaşam alanı olarak öne çıkıyor. 20 dönümlük arazide 70 yıllık Çukurbağ İlkokulu binasının tarihsel ve doğal dokusu korunarak tasarlanan Düşler Akademisi Kaş’ta yıl boyunca 12 ay engellilere hizmet verilecek. Türkiye'nin her yerinden gönüllü katılımcı ve eğitimcilerin yönetiminde eğitim, sanat ve spor programlarının uygulanacağı Düşler Akademisi Kaş’ın öncelikli amacı, engelli bireylerin sosyal entegrasyonunu sağlayarak yaşam kalitelerini kalıcı çözümlerle artırmak.
Engellilere yönelik bütün disiplinleri sosyal girişimcilik prensibiyle bir araya getiren Düşler Akademisi Kaş, Türkiye ve Avrupa’daki merkezlere örnek olmaya aday. Genelde spesifik ihtiyaç alanlarına yönelik hizmet veren, çoğunlukla devlet desteğiyle faaliyet gösteren ve gönüllülük çalışmalarını belli aralıklarla destekleyen Avrupalı kurumların aksine Düşler Akademisi Kaş, inovatif çözümleri, bütünleşik uygulamaları ve gönüllü katılımcılarla hayata geçirdiği çalışmaları ile engelli bireylerin hayatında değer yaratmayı hedefliyor. Bunların başında saat olarak giyilebilen akıllı telefonlar geliyor. 20 dönümden oluşan Düşler Akademisi Kaş Merkezi’nde eğitim gören engelli bireylerin kullandığı saat olarak takılan akıllı telefonlar sayesinde öğrencilerin konumu haritadan takip edilerek, lokasyonları belirleniyor. Ayrıca gerekli durumlarda sahadaki engelli bireyler ile iletişime de geçilebiliyor.
 
Düşler Akademisi Kaş Merkezi’nde M2M ile Akıllı Enerji Kullanımı ile Tasarruf Sağlanıyor
 
Düşler Akademisi Kaş Merkezi’nde hava durumuna bağlı olarak yönlendirilen akıllı sulama ve akıllı ev uygulaması kapsamında alanda enerji kullanımında tasarruf sağlayacak M2M uygulamaları da hayata geçiriliyor.
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt, Düşler Akademisi Kaş’ın açılışında şunları söyledi:
“Daha iyi bir gelecek için iletişim teknolojileriyle Türkiye’de herkese ilham verme misyonuyla, Türkiye’nin uçtan uca dijital kalkınması için yatırımlarımızı artırarak sürdürüyoruz. Yatırım planımızın üç eksenini teknoloji, hizmet ve sosyal yatırımlarımız oluşturuyor. Toplumsal gelişim için hayata geçirdiğimiz sosyal yatırımlarımız, şüphesiz bizim için en anlamlı değere sahip. Bu yatırımlarımız sayesinde insan hayatına değiyor, yaşam biçimlerini iyileştiriyor ve ihtiyaç sahibi kesimlerle buluşuyoruz. Türkiye Vodafone Vakfı çatısı altında yürüttüğümüz bu faaliyetlerimizle, bugün 3 milyonu aşkın insanın hayatına dokunuyor, toplumsal duyarlılıkların artmasını sağlayacak kanalları açıyoruz.”
 
Öğüt: Mobil iletişimin gücüyle engelli bireylerin önündeki engelleri kaldırmayı hedefliyoruz
 
Öğüt, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Vodafone Türkiye olarak, mobil iletişimin gücünü kullanarak, engelli bireylerin önündeki engelleri birer birer kaldırarak, içlerindeki yaşama sevinci ve gayretini tetiklemeyi hedefliyoruz. Bugün burada sizlerin huzurunda, sosyal sorumluluk projesinden de öte konumlandırdığımız Düşler Akademisi Kaş’ı hayata geçirmekten büyük mutluluk duyuyoruz. ‘Vodafone’la mucizeler işte bu kadar kolay’ diyor, Düşler Akademisi Kaş’ın engelli dostlarımızın hayatında küçük mucizeler yaratacağımızı umuyorum.”
 
AYDER Başkanı Ercan Tutal şöyle konuştu:
 
“Dünyada ve Türkiye’de engellilik sorununun çözüme ulaştırılabilmesi için imece usulü çalışılması; devlet, özel sektör ve sivil toplumun işbirliği yapması gerekiyor. Düşler Akademisi’ni isteyen herkesin sanat yapabileceği, sanatçılardan sanat eğitimi alabileceği alternatif bir platform olarak oluşturduk. Türkiye’de başlayan çalışmalarımızın başarısı yelpazeyi Avrupa’ya kadar genişletti. Düşler Akademisi’ni tüm Türkiye’ye yayacak Anadolu açılımını ise Kaş’ta başlatıyoruz. Düşler Akademisi Kaş Merkezi, her yıl 12 ay boyunca engellilerin  ücretsiz olarak yararlanabileceği, sanat ve kişisel gelişim eğitimleri alabileceği, eğitim ve üretimi harmanlayan bir tesis. İçerisinde, görme engelli ve konuşma zorluğu yaşayan bireylerin yararlanabileceği 2.000 adet sesli kitap da bulunan Akdeniz’in en büyük kütüphanelerinden birini barındırıyor. Herkesin rahatça ve özgürce girebilmesi için. Düşler Akademisi Kaş Merkezi’nin girişine özellikle kapı koymadık, Türkiye’de engelsiz yaşam mümkün ancak bunu birlik olarak gerçekleştirebiliriz. Bu birliğin çok güzel bir örneğini oluşturduğumuza inanıyorum.”
 
UNDP İstanbul Ofisi Yöneticisi Hansın Doğan şöyle konuştu:
 
“2008 yılında hayata geçirilen Düşler Akademisi Projesi’nin, özel sektörü, sivil toplumu, yerel yönetimleri ve Birleşmiş Milletler’i birleştiren çok önemli bir yapısı var. Bu yönüyle, dünyada da tek olan bir proje. Kaş’ta açılan bu ilk merkezin de çok önemli bir tarihi adım olduğuna inanıyorum.Türkiye Vodafone Vakfı’na gösterdiği tüm destekler için birkez daha teşekkür ediyorum.”