Venezuela'nın Tachira eyaletinden 500 kadar kadın yiyecek bulmak için Kolombiya sınırını geçti. WhatsApp üzerinden haberleşip sınırda buluşan kadınlar ülkelerindeki gıda sıkıntısı yüzünden ailelerinin açlıkla yüz yüze olduğunu söylediler.

Sınırı geçerek komşu Kolombiya'ya giren kadınlar bir kaç saat sonra buldukları temel gıda maddeleriyle Venezuela milli marşını söyleyerek ülkelerine geri döndüler.

Venezuela'nın Urena kentini Kolombiya'nın Cucuta kentine bağlayan köprü üzerinde toplanan beyazlar giyinmiş 500 kadar kadın, bir yıla yakın süredir kapalı olan sınırı tutan Venezuelalı muhafızları itip geçtiler. Kolombiya medyasına konuşan kadınlardan biri "Çaresiziz. Yağ, şeker, pirinç, hiç bir şeyimiz yok" dedi.

Neden kıtlık çekiliyor?

*Venezuela ekonomisi büyük ölçüde petrol üretimine bağımlı ve gıda ihtiyacını dışalımla karşılıyor.

*Petrol fiyatlarının başaşağı düşmesi hükümetin kasalarının boşalmasına yol açtı.

*Dolar rezervlerinin kuruması ülkenin ithalat kapasitesini iyice düşürdü.

*Sosyalist hükümet 2003 yılında yoksul halkın alım gücünü korumak amacıyla temel gıda maddeleri fiyatlarını denetlemeye ve sübvanse etmeye başladı.

*Fakat ihtiyaca yetmediğinden bu ürünlerin tahminen yüzde 40'ı kaçak olarak Kolombiya'dan getirilip karaborsada yüksek fiyatlarla satılmaya başlandı.

*Muhalefet kıtlıktan hükümetin kötü yönetimini sorumlu tutuyor.

*Hükümet ise gıda sıkıntısının kendisine karşı yürütülen ekonomik savaşın bir sonucu olduğunu söylüyor. (BBC Türkçe)