Microsoft'un en son çıkardığı Windows 8 işletim sistemine geçiş yapmayan ve ülkemizde de halen milyonlarca kişinin vazgeçemediği işletim sistemi olan Windows XP yıllara meydan okumaya devam ediyor.
Microsoft'un her fırsatta kullanıcıları eski işletim sisteminden vazgeçirmeye çalışmasına ve bilgisayar üreticilerini de bu konuda kendisine yardımcı olmaya ikna etmesine rağmen dünya genelinde çok büyük bir kitle Windows XP'yi bırakmamakta ısrar ediyor.
Yapılan istatistiksel araştırmalara göre Windows XP dünyada ikinci en çok kullanılan işletim sistemi. İlk sırada olan Windows 7 ile arasında çok büyük bir fark olmayan Windows XP, yüzde 33 değerinde bir kullanım payına sahip. Bu da tam olarak 450 milyon bilgisayar kullanıcısı demek.
Microsoft'un 8 Nisan 2014'te bu efsane işletim sistemine sunduğu desteği tamamen bitirecek olmasına rağmen kullanıcıların Windows XP'yi bırakmamasının nedeni bir bakıma kullanıcı tepkisi de olabilir. Microsoft, XP'den sonra çıkardığı Vista işletim sistemiyle çok başarılı olamamış, kullanıcıların bir kısmı  bu nedenle Microsoft yeniliklerine olan sempatilerini yitirmişlerdi. Bu durumla bağlantılı olarak halen Windows 7'yi veya 8'i denemeyen kullanıcılar mevcut. Ayrıca Microsoft'un Windows 8 ile Vista'daki talihsizliği tekrar yaşayabilme ihtimali de yüksek; çünkü klasik başlat menüsü gibi Windows ile bağdaşmış özelliklerin tamamen çıkarılmış olması alışkanlıklarından vazgeçmeyi sevmeyen kullanıcı kitlesini Microsoft'tan tamamen soğutmuş durumda.
Microsoft Windows 8 ile birlikte kullanıcılara başlat menüsü konusunda seçim imkanı sunsaydı belki Windows XP kullanıcılarının bir kısmını yeni işletim sistemine çekmekte başarılı olabilirdi. Fakat yine de 3. parti yazılımlar aracılığıyla başlat menüsünü Windows 8 ile birlikte kullanabilmek mümkün.