Bilgi teknolojileri ve yazılımdaki potansiyelini ihracata dönüştürmeyi hedefleyen Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET), geçen hafta 34 yazılım firmasından oluşan “Tetsoft-Yurtdışı Pazarlama Takımı” ile Stuttgart ve Heidelberg’i kapsayan bir ticaret heyeti programı düzenledi.
 
Doğru adımlar atılmalı
 
TET Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin Esim, sektörün potansiyeli ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, Türkiye yazılım sektörünün 70 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini söyledi. Türkiye yazılım sektörünün 2013 yılındaki ihracatının yaklaşık 1 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirten Esim, 2023 yılı hedeflerinde yazılım için 10 milyar dolar olarak belirlendiğini ancak ihracatın atılacak doğru adımlarla çok rahat 15 milyar dolara ulaşabileceğinin altını çizdi.
Yazılım ihracatının gümrük tarife pozisyonu alarak kayıt altına girmesi ile asıl ihracat rakamlarının ortaya çıkabileceğini ve böylece yazılımın gerçek boyutu ve öneminin devlet nezdinde de fark edilmesinin sektörün gelişimini hızlandıracağını ifade eden Esim, şöyle devam etti: “Tahminlerimize göre şu an Türkiye’nin yazılım ihracatı 3 milyar doların üzerinde. Yazılımda 2023 yılı hedefi 10 milyar dolar ancak sektörün çok daha büyük bir katma değer üreteceğine inanıyoruz.”