Apple, Cupertino'daki merkez kampüsünde düzenlediği etkinlikte yeni iPhone modellerini ve iOS 7 güncellemelerini tanıttı.
Toplantıda, iPhone 5S ve iPhone 5C ile birlikte kullanıma sunulan yenilikler arasında; iOS 7 işletim sistemi, parmak izi sensörü, yüksek hızlı işlemci ve gelişmiş kamera özellikleri ön plana çıktı.
iPhone 5S ve 5C hakkında öne sürülen birçok tahmin doğru çıktı... Bir hayal kırıklığı, her iki telefonun iPhone 5 gibi, 4 inç ekran genişliğine sahip olması.
Ne zaman Türkiye'de?
Apple'ın iPhone tanıtımı sonrası en çok merak edilen modellerin ne zaman ülkemize geleceğiydi.
Operatörlerden gelen ilk bilgiler iPhone 5S ve iPhone 5C modellerinin Aralık ayında ülkemize giriş yapacağı yönünde. Turkcell, resmi bir duyuru yaparak her iki modeli de Aralık ayı itibariyle müşterilerine sunmaya başlayacağını açıkladı. Diğer operatörlerin de benzer açıklamalar yapması bekleniyor.
Ucuz diye çıktı hiçte ucuz değil
Apple yeni tanıttığı iPhone 5S 16GB/32GB/64GB hafızalı modelleri 649$/749$/849$'a; iPhone 5C modelinde ise 16GB/32GB hafızalı modelleri 549$/649$'a kontratsız olarak satışa sunmaya hazırlanıyor.
Türkiye fiyatı
Tabi ki bu ürünlerin ülkemizde kaç TL'ye satılacağı bizi daha çok ilgilendiriyor. İngiltere'de duyurulan yeni iPhone fiyatları, ülkemizde ne kadara satılacağı konusunda bizim fikir sahibi olmamızı sağlıyor.
iPhone 5C’nin 16 GB/32GB’lık modelleri SIM kilitsiz şekilde 470 sterlin ( 1500 TL ) / 550 sterlin ( 1750 TL fiyatla (1490 TL) fiyat etiketiyle satılacak.
Bu fiyatlara ülkemizdeki beklenen fiyatlar ise dövizdeki yükseliş ve verginin de etkisiyle 16GB iPhone 5C - 1850 - 2000TL, 16GB iPhone 5S - 2100-2250TL şeklinde.
Bu da iPhone 5C için “ucuz” veya “düşük maliyetli” gibi sıfatlar kullanılmasının önüne geçiyor. Bu fiyatlara bakıldığında iPhone 4S Apple'ın en ucuz iPhone tanımlamasına daha uygun görünüyor.
iPhone 5 sahiplerine kötü haber
Apple yeni iPhone tanıtımında öne çıkan önemli bir gelişmede, teknoloji devinin artık bundan böyle iPhone 5 modeli ile devam etmeyeceği. Etkinlik esnasında yayınlanan sunumda şirketin iPhone 4S, iPhone 5C, iPhone 5S modelleri ile devam edeceği görüldü. Yeni iPhone 5C'nin teknik özelliklerine bakıldığında iPhone 5'ten bir farkı olmadığı hemen fark ediliyor. Apple önemli bir pazarlama hamlesi yaparak bugüne kadar renkli iPhone hayali olan teknolojiseverlerin hevesleri kaçmadan iPhone 5'in yanın ( C ) Color ibaresi ekleyerek, renkli iPhone'larla buluşturmuş oldu.
Tabi ki bu arada iPhone 5'te iPhone 4'le aynı kadarki paylaşarak Apple'ın gündeminden düşmüş oldu.

Yatırımcı tatmin olmadı hisseler çakıldı
Apple dün gece merakla beklenen yeni modelleri iPhone 5S ve 5C’yi tanıttı. Ancak ucuz olarak gösterilen 5C modelinin fiyatının yüksek bulunması şirketin hissesinde değer kaybı getirdi.
Yatırımcılar yeni modelin fiyatının kontratsız 500 dolar ya da daha da altında olmasını bekliyordu. Apple'ın fiyat politikasının analistler tarafından beklentinin üzerinde algılanması hisse senetlerinin yüzde 2,28’lik değer kaybıyla kapatmasına neden oldu.
iPhone 5C
Polikarbon kasası ile dikkat çeken iPhone 5C, yeşil, beyaz, pembe, sarı ve mavi renk seçenekleri ile satışa sunulacak. Apple tasarımlı birbirinden renkli kılıflar ile korunan 4 inç Retina ekrana sahip iPhone 5C, iPhone 5 ile aynı işlemciyi (A6) kullanıyor.


iPhone 5C'de batarya sorun olmaktan çıkıyor. 10 saate kadar internette gezinmek, 10 saate kadar konuşmak, 10 saate kadar video izlemek mümkün. Ultra hızlı LTE bağlantısı sayesinde indirme ve yükleme işlemleri oldukça hızlı.
Panorama fotoğraflar yakalayabileceğiniz 8 iSight megapiksel kamera ve 1080p kalitede video kaydı yapmanıza imkan tanıyan kameraya sahip iPhone 5C, fotoğraf anında veya sonra kullanabileceğiniz altı canlı filtre içeren yeni kamera uygulaması ile geliyor. Bunun yanında Facetime HD kamera daha net görüşme yapma imkanı sunuyor.
iPhone 5S
Apple'ın yeni "amiral gemisi" olarak adlandırılan iPhone 5S'in ise parmak izi sensörü, çift LED flaşlı 12 megapiksel kamerası, yenilenen batarya sistemi ve retina ekranıyla teknoloji meraklılarının karşısına çıktı.

Altın, gümüş ve uzay grisi renklerinde üretilen iPhone 5S'in fiziksel özellikleri iPhone 5'e benziyor. Telefonu, teknolojik özellikleri önceki modellerden farklı kılıyor. iPhone 5S'in sahip olduğu işlemci iPhone 5'ten 2 kat, ilk iPhone'dan ise 40 kat daha dızlı çalışıyor.
Sahip olduğu parmak izi okuma sistemi cihaz için eşsiz bir kilit görevi görüyor. iPhone 5S'in yenilenen kamera sistemi ise getirdiği yeniliklerle fotoğraf makinelerini aratmıyor.
Saniyede 10 kare fotoğraf çekebilen iPhone 5S, 2.2'lik diyafram değeri ile birçok fotoğraf makinesini geride bırakıyor. Otomatik sarsıntı önleyiciye sahip olan iPhone 5S, gereken uygulamanın yüklenmesi halinde zoom yapabiliyor.
Saniyede 120 frame video kaydı yapabilen iPhone 5S, bu sayede videoların ağır çekim olarak oynatılmasına imkan sağlıyor.