“Bu gelişme büyük bir heyecan ve gizem barındırsa da, benim açımdan oldukça eğlenceli,” diyor Kaliforniya Üniversitesi’nden Fizik Profesörü Chris Fassnacht. Profesör aynı zamanda Hawaii W.M. Keck teleskoplarını kullanan uluslararası SHARP/H0LICOW topluluğunun bir üyesidir.

Araştırma Monthly Notices of the Royal Astronomical Society dergisinde yayınlandı.

Hubble sabiti evrenin genişlemesini tanımlayan bir sabit olup, kilometresaniyede megaparsek olarak ifade edilir. Astronomlar bu sayede evrenin büyüklüğünü ,yaşını ve cisimler arasındaki uzaklığı tanımlarlar.

Yüksek lisans öğrencileri Geoff Chen, Fassnacht ve arkadaşları çok uzak galaksilerden gelen ışığın kütleçekim mercek etkisinden kaynaklanan bozunumu ve çoklu imajlara ayrılmasını inceledi. Işığın farklı rotalardan gelen gecikmesini ölçerek Hubble sabitini tahmin etmeye çalıştı.

Araştırmacılar Hawaii’deki W.M. Keck teleskoplarındaki adaptif optik teknolojisini kullanarak 76,8 km/saniye /megaparsek olarak tahmin etti. Bir parsek 30 trilyon km’den biraz fazla gelmektedir.. 1 megaparsek ise 1 milyon parsek olduğundan bu çok hassas bir ölçümdür. 2017 yılında H0LICOW ekibi Hubble Uzay Teleskobu’nu kullanarak yine aynı metotla bu değeri ölçerek , tahmini olarak 71,9 olarak yayınlamıştı.