İki genç girişimci Oğuzhan Urulu ve Ayhan Dorman, Türkiye’den dünyaya yayılan ‘sesli sosyal ağ’ için kolları sıvadı. Dijital iş fikirlerini destekleyen TTNET Teknolji Vadisi Programı sayesinde fikirlerini uygulamaya koyan iki girişimci, şu anda beta aşamasında olan ve sesli Twitter olarak tanımladıkları ‘Whispto’nun lansmanını ağustos ayında yapmayı planlıyor.

Hanife Baş'ın Milliyet'teki haberine göre Whispto Proje Müdürü Oğuzhan Urulu, sesin geleceğin önemli içeriklerinden bir olacağını belirterek, “Yazı ve video bir yere kadar gidecek. Sesin önemi yeniden anlaşılacak. İnsanlar sosyal medyada şu ana kadar çoğunlukla, yazı, fotoğraf ve video paylaştı. Ama sese hiç yoğunlaşılmadı. Bu açığı görerek girişimimizi başlattık” dedi.

HEDEFİ TÜM DÜNYA

Şu anda test aşamasında olan sosyal ağ Whispto’nun iOS ve Android platformlarından uygulama olarak indirilip kullanılabildiğini aktaran Urulu, “Whispto, en fazla bir dakikalık ses kayıtlarından oluşan bir platform. Kasım ayında da TTNET’in programına başvurarak startını verdik. 10 Mayıs’ta aktif olduk. Ağustos ayı itibariyle Windows, iOS ve Android platformlarının yanında web sitemiz de aktif hale gelecek” diye konuştu.

Oğuzhan Urulu, Türkiye’den dünyaya açılan bir sosyal mecra yaratmayı hedefleyerek yola koyulduklarını kaydetti. Urulu, “Whispto’da iki tuşa basılarak bir dakikaya kadar ses kaydedip takipçilerle paylaşmak mümkün. Bu ses kaydı bizim mecramız hariç Twitter, Facebook’ta da paylaşılabilir. Ayrıca ‘whisp’inizi göndermeden dinleyebiliyorsunuz. Retweet, beğenme, favorilere ekleme gibi bütün özelliklere de sahip. Burada beğenme sesli yapılıyor” dedi.
Deneme aşamasında oldukları bir ay içinde 30 bin üyeye ulaştıkları bilgisini de veren Urulu, şunları söyledi:

GENÇLERDEN İLGİ

 “Çok sevildi. Özellikle 15-25 yaş arasındaki gençler çok kullanıyor. Şarkı söyleyen, şiir okuyan, arkadaşlarına mesaj veren. Özellikle gençler çok keyifli zaman geçiriyor. Dünyada bize birebir benzeyen bir örnek yok. Gelir modeli olarak da sponsorlu reklamı düşünüyoruz.”
Oğuzhan Urulu’nun projesini büyütmek için sıkıntı yaşadığı en önemli nokta ise sermaye.

13 yeni girişimci kuluçka merkezinde

-  TTNET Teknoloji Vadisi Programı’na bugüne kadar ilk dönemde 700’ün üzerinde girişimci başvurdu. Ocak ayında 13 girişimci ise kuluçka merkezlerine yönlendirildi. Projelerini olgunlaştıran 5 girişimci ise yatırımcılara sunum yapması konusunda desteklendi. Şubat ayında da yeni dönem çağrıları başladı.
-  Programa kabul edilen diğer bir girişimci ise Özcan Gökçeviran. Onun projesinin adı ise Keycard. Alıcılarla satıcıları bir araya getiren ve birçok özelliği tek bir yapıda toplayan yeni nesil bir indirim kartı. Keycard büyük küçük birçok işletmeyi tek bir çatı altında toplayan, kart kullanıcılarına kasada anında indirim ve tavsiyelerine ekstra kazanç sağlayan, üye işletmelere daha fazla ve sadık müşteri sunan bir oluşum.
-  Genç girişimci Serdar Bilgin ise, Yemekcebimde uygulamasıyla programa kabul edildi. Bilgin, şu anda ilk çıkış amacı öğrencilere yönelik olan uygulamanın lokasyon bazlı olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:
“İlk etapta öğrencilerin ihtiyaçlarına odaklandık. Belirlediğiniz miktara göre çevrenizde yemek yenilecek ya da bir şeyler içilecek mekanları size listeliyoruz. Örneğin, 10-20 TL arasında yemek yiyebileceğiniz mekanları uygulamamız sayesinde bulabiliyorsunuz. Henüz betadayız. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”