Türkiye'nin sektöründeki en büyük fuarı olarak yer alan AGROEXPO Uluslararası Tarım, Hayvancılık ve Tavukçuluk Fuarı, kapılarını 19. kez İzmir'de açtı.

Tarım ve hayvancılıkla ilgili son gelişmelerin, teknolojilerin görücüye çıktığı fuarın, yerli hem yerli hem de yabancı yönetim tanıtımını sağlıyor.

Konya'da kurulu yerel olanaklarla zirai amaçlı iki farklı insansız hava aracı geliştiren firma da fuarda, yeni modellerini ilk kez Gösterim'de gerçekleştirdi.

"İthal üründen daha hesaplı"

Genel Müdür Gürhan Ünses, dronların yönetiminin uygulandığında yaygınlaştığını, yaklaşık 4 yıl boyunca bu alanda faaliyet gösterdiğini anlattı.

İthal edilen dronlara alternatif olarak yerli olanaklarla üretim yaparak büyüyen Ünses, zirai dronların faaliyetlerinde son yıllarda yaygınlaşan, gelecekte katlanarak artmasını beklediklerini dile getirdi.

Ünses, uluslararası fuara iki farklı modelle katıldıklarını kaydederek, "Bunlardan biri, sulama boruları, balyalar ya da ağır çuvalların yağış ya da çamur nedeniyle tarlaya girilemediği zamanlar taşıma için alınan nakliye nakliye dronu. Diğeri de zirai ilaçlama dronu. Çok kısa sürede, arazide başarılı bir şekilde ilaçlama yapmaları, traktörün zayıflamasından kaynaklanan ekin kaybının neden olmaması, çok daha düşük oranda su ile çok kısa sürede ilaçlama yapmaları mümkün." dedi.

Ünses ilaçlama dronunun 40 litrelik bitki besleme sisteminin alabildiğini, bunu 40 dönümlük alana 10 dakika içinde püskürtebildiğini ifade ederek, özellikle ilaçlamanın zor yapılabildiği meyve bahçelerinde başarılı olduğunu belirtti.

Yerli dronların ithal ürününe göre yüzde 30 hesaplı olduğunu aktaran Ünses, "Bunun dışında sivil geçişler bölümü uçuş izinlerinde, tamamen Türkiye'de üretilen dronların lisanslandırılmaları, bulunan plakaların daha kolay şekilde alınabilmesi, eğitimlerin daha kolay olması çiftçimizin yerli üretim üretmesini sağlamasını sağlamakta." dedi.

Ünses, kargo dronelarının 60-70 kilogramlık ağırlıklarını dile getirerek taşıyabildiğini şöyle anlattı:

"Yerli üretim çiftçilerimizin gelişimini bu büyük fuarda gördük. Çok güzel bir ilgi var. İnsansız hava aracı üretim merkezimiz Konya'da. Fabrikada yılda 1200 insansız hava aracı üretebiliyoruz. Bu ürünleri dış pazara çıkarma imkanımız da var. Bu fuar bizim için canlılarla, müşterilerle irtibat kurma imkanı da satılıyor. Azerbaycan, Moğolistan, Türkmenistan, Özbekistan, Irak ve İran'dan üretilen ürünler ithal edilmek üzere. Moğolistan'dan 10 adet sipariş alındı."

Avuç içi bireyin savunma sanayisinden 'yavru drone'

 

Milli radar ile dronelara geçiş yok

 

Milli dronlar haberleşmeyi kolaylaştıracak