Facebook Ceo'su Mark Zuckerberg internet sektöründe yasal düzenlemelerin kaçınılmaz olduğunu, ancak bu düzenlemelerin küçük şirketler için zorluk yaratabileceğini bildirdi.

Zuckerberg, şirketin kullanıcı verilerinin korunmasıyla ilgili olarak Senato'nun ardından bu kez Temsilciler Meclisi'nde ifade verdi.

Temsilciler Meclisi üyesi Gene Green, Facebook yönetcisine şu soruyu yöneltti: "Siz bugün Facebook'un Avrupa'da uyduğu Genel Verilerin Korunması Mevzuatını, Amerikalılar için de genişletmeyi mi taahhüt ediyorsunuz ?"

Mark Zuckerberg : "Evet sayın Kongre üyesi, biz dünyanın her yerinde, mahremiyetin korunmasını herkesin hak ettiğine inanıyoruz. Biz, yıllarca bu kontrollerin çoğunu gerçekleştirdik. Bu mevzuat, bizden bazı ilave tedbirler almamızı öngörüyor. Biz bunu dünya geneline yayacağız."

"Benim de bilgilerim üçüncü parti gruplara satıldı"

Zuckerberg, Facebook'ta kullanıcıların kendi bilgileri üzerinde kontrolü olduğunu aktarırken, kullanıcıların kendi bilgilerini istedikleri zaman silebileceklerini söyledi. 

Cambridge Analytica skandalı kapsamında veri sızıntısından etkilenen Facebook kullanıcılarının pazartesi günü bilgilendirilmeye başlandığı bilgisini paylaşan Zuckerberg, "Benim de bilgilerim üçüncü parti gruplara satıldı." dedi. 

Zuckerberg, internet sektöründe düzenlemelerin kaçınılmaz olduğunu vurgularken, öte yandan düzenlemelerin küçük start-up firmaları için zorluk yaratabileceğine dikkati çekti. 

Cambridge Analytica CEO'su hakkındaki soruları yanıtsız bıraktı

Facebook üzerinde kullanılan bir uygulama geliştiren ve Facebook'un kullanıcılarının verilerini şirketten izinsiz şekilde Cambridge Analytica'ya satan Aleksandr Kogan adlı kişiye dava açabileceğini belirten Zuckerberg, Kogan'ın hareketinin Facebook'un anlaşma koşullarını ihlal ettiğinin altını çizdi. 

Öte yandan Zuckerberg, veri sızıntısının ardından Cambridge Analytica'nın CEO'suyla neden birebir görüşmediği hakkındaki soruları ise yanıtsız bıraktı. 

Rusya'nın Facebook üzerindeki bilgi operasyonlarını 2016'da fark ettiklerinde bunun şirket için en önemli konu haline geldiğine işaret eden Zuckerberg, Facebook platformu üzerinde büyük verilere erişimi olan uygulamaların tek tek incelenmeye başlandığını vurguladı. 

Zuckerberg, güvenlik ve reklam nedenleriyle Facebook kullanıcılarının bazı bilgilerinin takip edildiği bilgisine paylaşırken, "Facebook sansür yapmıyor. Ama terörist içerikleri kaldırıyoruz." değerlendirmesinde bulundu. 

Facebook kullanıcılarının kendi verileri üzerinde tamamen kontrolü olduğunun altını çizen Zuckerberg, öte yandan Facebook'taki birçok kullanıcının gizlilik kontrollerini kullanmadığını ifade etti. 

Zuckerberg, Facebook verilerinin kötüye kullanılmasını şirketin genelde basından öğrendiği argümanına katılmadığını da sözlerine ekledi.

Bu arada, Washington'da bir grup Facebook aleyhine gösteri düzenledi.

Zuckerberg'in dünkü ilk ifadesi yatırımcılar tarafından olumlu karşılanmış ve şirketin hisselerinde son 2 yılın en büyük artışı görülmüştü.

Cambridge Analytica şirketinin milyonlarca Facebook kullanıcısının verilerini usulsüz kullandığının ortaya çıkması şirket aleyhine soruşturma açılmasına yol açmıştı.