Elektrikli Otomobil Tesla, ‘eve’ girdi... Amerikalı milyarder girişimci Elon Musk’ın patronu olduğu Tesla, bilindiği gibi elektrikli otonun öncülerinden. Tesla şimdi de, dünyanın enerjisini değiştirmek için kolları sıvadı. Bunu sağlayacak olan ise Tesla Powerwall (Güç duvarı) adı verilen küçük bir ‘ev pili’.

Powerwall, evin ya da işyerinin duvarına yerleştiriliyor. Çatıya kurulan güneş panelinden ya da elektriğin ucuz olduğu gece saatlerinde şebekeden beslenen batarya kendi kendine şarj oluyor.



Partiyle tanıttı

Batarya ister elektrik kesintilerinde devreye giriyor, istenirse de depoladığı enerjiyle bağımsız olarak evin ya da işyerinin elektriğini sağlıyor, faturalar hafifliyor.
Powerwall pili Los Angeles’ta Tesla’nın tasarım stüdyosunda büyük bir partiyle tanıtıldı. Etkinlik sırasında kullanılan bütün elektrik, tavana bağlı güneş panellerinden beslenen Tesla bataryalarından geldi.

3 bin dolardan başlıyor

Tesla’nın 70 bin dolardan başlayan elektrikli otoları gibi bu bataryalar da şimdilik pek ucuz değil. 7 kilovat/saatlik model 3 bin dolara, 10 kilovat/saatlik model 3500 dolara satılacak. Bataryanın bir evin 24 saatlik enerjisini karşılaması zor gözükse de Elon Musk’ın uzun vadede planı dünyanın fosil yakıtlara bağımlılığını azaltmak.
Değişik renk seçenekleri sunan bataryaların duvarda hoş bir heykel gibi duracağını söyleyen Musk, “Hedef, dünyanın enerji altyapısını tamamen değiştirerek sürdürülebilir biçimde sıfır karbon salınımı sağlamak” dedi. 

Mars’ta koloni hayali de var

Tanıtılan pilleri Tesla üretse de, satışı farklı şirketler yapacak. O yüzden ekstra bir de kurulum ücreti olacak. Pillerin satışına bu yaz ABD’de başlanacak. Diğer ülkelere ise seneye giriş planlanıyor. Tesla’nın en büyük hedef pazarların başında güneş enerjisi yatırımlarının yoğun olduğu Almanya. Analistlere göre şimdilik piller pahalı bir destek sistemi olarak gözükse de sürecin ilerleyen aşamalarında büyük bir potansiyel sunabileceği düşünülüyor. Bu arada roket üreticisi Space X’in sahibi olan Elon Musk, Mars’ta bir koloni kurma planları da yapıyor.

Gigafabrika kuruyor

Tesla geçen yıl ABD’nin Nevada eyaletinde dünyanın en büyük lityum iyon batarya fabrikasını kurmaya başlamıştı. Çok büyük olması nedeniyle Gigafabrika adı verilen 5 milyar dolarlık tesiste Tesla’nın ortağı Japon teknoloji devi Panasonic. Fabrika 2017’de üretime başlayacak.