TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nde (TUG) konuşlandırılmış RTT150 teleskoptan 9 ve 10 Ağustos 2013 tarihlerinde yapılan gözlemler sonucunda, enerjisi bitmiş büyük yıldızın patlaması sonucunda yüksek uzay hızına sahip bir kaçak yıldız keşfedildi.

Yapılan araştırmaya göre kaçak yıldızın yörünge izlerinden 30 bin önceki bir yıldız patlaması sonucu oluştuğu ortaya çıktı.

TUG gözlemlerinin yaklaşık 2 yıl sonra bilimsel bir yayına dönüştüğünü ifade eden TUG Müdürü Prof. Dr. Halil Kırbıyık, "Ömrünü süpernova patlamasıyla tamamlayan isimsiz bir çift yıldızın, kaçaık bir yıldız oluşturduğuna şahitlik ediyoruz" dedi.

Keşfedilen yıldızın bugüne kadar çift sistemken tek yıldız gibi göründüğünü ifade eden Kırbıyık "30 bin yıl önceki patlamasından sonra çift sistemin iki yıldızını artık ayrı ayrı görebiliyoruz. Bu yıldız dünyamızdan yaklaşık 1333 parsek (4345 ışık yılı) uzağımızda bulunuyor" dedi.

"Keşifler bilimsel dergilerden övgü aldı"

Yaklaşık üç yıllık bir çalışma sonucu önceden bilinmeyen 47 galaksi kümesinin tanısının yapıldığını ve bunun tamamının milli bir keşif olduğunu belirten Kırbıyık " TUG'un keşiflerinin Dünya'nın saygın bilimsel dergilerinde (Monthly Notices of the Royal Astronomical Society) yayınlandığını ve övgüler almaya başladı.

Bu yolla ülkemiz gözlemsel kozmoloji alanına girdi. Benzer gözlemler gelecek birkaç yıl içerisinde tamamlanabilecek. Ayrıca, 2017 veya sonrasında SRG (Spektrum Röntgen Gamma) uydusu atıldığında, bu çalışmada yapılanlara benzer şekilde çok sayıdaki nesne de Türk gökbilimcilerince keşfedilebilecekti" dedi.