TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Enstitüsü ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı arasında ‘GAP Bölgesinde Hassas Tarım ve Sürdürülebilir Uygulamaların Yaygınlaştırılması Projesi’ imzalandı. TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu,  “Projenin, tarım sektöründe çığır açacağına inanıyorum” dedi.
 
3 yılda tamam...
GAP bölgesinde hassas tarım ve sürdürülebilir uygulamaların yaygınlaştırılması için 4.8 milyon liralık bütçe belirlendiğini kaydeden Çavuşoğlu, 3 yılda tamamlanması planlanan projeyle, bölgede ulusal düzeyde ekonomik gelişme ve sosyal istikrar hedeflendiğini dile getirdi.
Proje kapsamında uydu ve hava platformlarından alınan görüntülerle tarım alanlarının analizi yapılacak. Başta milli uydular RASAT ve Göktürk-2 görüntüleri olmak üzere, çok bantlı uydu görüntüleriyle hava platformlarından alınacak veriler kullanılarak, GAP bölgesindeki ürünlerin detaylı analizi yapılacak. Analizler sonucunda, tarım arazilerinde ekilen ürün tespiti, rekolte tahmini, toprağın gübre ve sulama ihtiyacı, bitki hastalıkları tespit edilecek.