Tüm dünyanın ilgiyle izlediği Maker Hareketi, Turkcell Teknoloji Zirvesi kapsamında düzenlendi. Teknolojinin gelişmesi ile beraber “kendin yap” kültürünün büyük kitlelere yayılması sonucu ortaya çıkan Maker Hareketi, herkesin, birçok şeyi üretebilir, yapabilir hale gelmesi için önemli etkinliklerin başında geliyor.



Teknoloji Zirvesi kapsamında, Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen İstanbul Mini Maker Faire’de birbirinden yaratıcı ve ilginç yaklaşık 100 proje sergilendi. Limon ve patatesi bir müzik aleti yapan ilkokul öğrencisi Dora'dan, akıllı robtolar ve su piyonasına kadar ilgi çekici çekici yaratıcı projeler, genç beyinler tarafından fuardaki yerini aldı.



17 yaşındaki Kaan Göksal, ürettiği elektrikten tasarruf etmeyi sağlayan Akıllı Priz ile Türkiye'deki Maker hareketinin başarılı örneklerinden birisi oldu.
 
Genç “maker”ın başarısı iş dünyasına örnek oldu
Turkcell Kurumsal Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş, konuşması sırasında genç bir “maker”ı sahneye davet etti. 17 yaşındaki Kaan Göksal adındaki Robert College son sınıf öğrencisi genç, iş dünyasından katılımcılara hem “Maker Hareketi” hakkında bilgi verdi hem de kendi üretimlerinden örnekler gösterdi.

Yiğit Kulabaş ve Kaan Göksal

Aynı zamanda Turkcell’in Geleceği Yazanlar programının üyesi olan genç mucit konuşmasında şunları söyledi:
“Maker kültürü yaratıcılığı inovasyou üretmeyi teşvik eden bir kültür. Artık yaratıcılık ve teknoloji birleşti. Eskiden yoğurt kabından saksı yaparken şimdi bunları 3 boyutlu yazıcılarda basmaya başladık. Yaptığım ürünlerden biri de bir 3 boyutlu yazıcı. Bu yazıcıyı bir başka 3 boyutlu yazıcıda bastırdığım parçalarla yaptım.”
 
“Akıllı Priz” ile elektrikten tasarruf
Kaan Göksal’ın ürettiği bir başka ürün de elektrikten tasarruf etmeyi sağlayan Akıllı Priz. Makineler arası iletişim (M2M) teknolojisiyle çalışan bu priz, elektrik tüketimi fiyatlarının kullanım saatine göre değişiklik göstermesi nedeniyle kullanıcıya avantaj sağlıyor. Örneğin bulaşık makinesini Akıllı Priz’e taktığınızda, çalıştırdığınız saatin elektrik fiyatlandırması açısından en uygun saat olup olmadığını tespit ederek cep telefonunuza bir bilgilendirme gönderiliyor.     

 
Maker Faire’de “halay çekme aleti”
 
Fuarda sergilenen projeler arasında şunlar vardı:
 
Robohand: 20 bin TL’ye mal olan el protezini 200 TL civarına indiren 3D yazıcı ile basılmış protez el
 
Halay çekme aleti: Sarkan mendili tutup halaya ne kadar kişi durursa o kadar hızlanıyor.
 
LangırtArena: Maçı sunan otomatik top veren skor tutan langırt sistemi



Müzikli yol: Yürürken atılan adımlarla müzik çalan çocuklara okula ho sgeldin demek  icin yapılmış yol
 
Karanlik Oda: Karanlik odada prizmalar yardımyla yapılmış, sese duyarlı ışık sistemi
 
Odd Bot: 3 boyutlu yazıcı ile basılmış açık kaynak robot
 
Eski TV: Kişiyi algılayıp kişinin cüssesine göre cızırtı oluşturan eski tv modeli
 
Darbukatör: Atılan tweetlere göre tempo belirleyen darbuka robotu
 
Augmented reality:  Fotoğraflari algılayıp onları Turkiye’den sahnelere dönüştüren uygulama
 
Turkcell ev sahipliğindeki Maker Fuar’ını binlerce Zirve katılımcısı gezme fırsatı buldu.